previsions 14/04/2021

La méteo: ruixats extensos i neu en cotes baixes de cara a divendres

Aquesta tarda i demà els xàfecs ja començaran a aparèixer al Pirineu i Prepirineu

3 min

BarcelonaEncarem la segona part del mes d'abril, però avui el Meteocat encara ha activat avui un avís per neu que afecta diverses comarques de la Catalunya Central. L'SMC alerta de la possibilitat que divendres es puguin acumular més de 5 cm de neu a partir dels 700 metres, i preveu que la cota pugui baixar fins als 600 metres en cas de ruixat intens. Les comarques afectades per l'avís són cinc: el Berguedà, el Solsonès, l'Anoia, el Bages i el Moianès. També s'ha activat un avís per la possibilitat que divendres els ruixats descarreguin amb tempesta i calamarsa a la Catalunya Central.

Avís de perill per neu de cara a divendres

Avui la temperatura s'ha tornat a enfuilar per sobre dels 20 graus a Ponent. D'entres les màximes més altes d'avui destaquen els 21 graus de Castellnou de Seana, els 20 de la Pobla de Segur i els 19 de Lleida, la Seu d'Urgell i Caldes de Montbui. Aquesta tarda descarregaran ruixats puntuals al Pirineu i Prepirineu, pluges poc abundants en general.

Demà també hi haurà força intervals de núvols, tot i que en general el dia serà mig tapat. A la tarda es repetiran els ruixats al Pirineu i el Prepirineu, que demà seran una mica més abundants i fins i tot podrien arribar al Montsec i al pla de Lleida a última hora del dia. En general hi haurà pocs canvis de temperatura, però a Ponent s'anirà accentuant la sensació de final d'hivern.

Acumulacions de precipitació previstes per dijous

El canvi de temps important de la setmana arribarà divendres. Una bossa d'aire fred en altura creuarà Catalunya; això excitarà els ruixats i farà baixar la temperatura. Els models de previsió comencen a dibuixar amb força certesa que aquesta bossa d'aire fred afectarà més clarament les comarques centrals i les de l'oest que no pas les del nord-est. Els ruixats i les tempestes descarregaran sobretot al Pirineu, el Prepirineu i la Catalunya Central, però també podrien arribar, amb menys intensitat, a Ponent, el Camp de Tarragona i la costa i el prelitoral centrals. En canvi, sectors com l'Empordà, que van rebre una bona regada diumenge, aquesta vegada quedaran al marge de les precipitacions abundants.

Els ruixats i les tronades començaran a aparèixer al matí, però serà sobretot a la tarda i el vespre quan es faran més extensos i protagonistes. Caldrà parar atenció a la cota de neu, perquè se situarà entre els 800 i els 1.000 metres en moltes comarques. Alguns ruixats podran ser de neu o calabruix al Prepirineu i en punts alts de la Catalunya Central, i la neu també arribarà a cotes baixes del Pirineu.

Acumulacions de precipitació previstes per divendres.

Dissabte encara serà un dia mig ennuvolat. A la tarda es podrien repetir alguns ruixats molt més puntuals al Prepirineu i la Catalunya Central, i tornarà a nevar més puntualment al vessant nord del Pirineu. El cap de setmana començarà amb ruixats i tempestes també destacables a les Balears. Diumenge el sol predominarà de forma més clara.

El canvi de temps provocarà una baixada de la temperatura que sobretot serà marcada a la meitat oest de Catalunya. En algunes comarques interiors divendres no es passarà ni dels 10 graus al migdia, i si bé les últimes actualitzacions dels models de previsió han reduït una mica el risc de glaçades de cara al cap de setmana, la temperatura tornarà a baixar dels 5 graus a les nits. On menys es notarà la caiguda del termòmetre serà al nord-est, però tot i així l'entrada de la tramuntana provocarà que la sensació tèrmica també baixi en aquest sector. L'ambient de final d'hivern marcarà l'inici del cap de setmana. De cara a diumenge al migdia el termòmetre ja es tornarà a acostar als 20 graus.

La setmana que ve la temperatura s'anirà recuperant i el més probable és que arribem a Sant Jordi amb més sensació de primavera, però sense temperatures especialment altes. No hi ha indicis que el tram final de l'abril hagi de ser gaire anticiclònic ni estancat; més aviat sembla probable que hi hagi més canvis de temps i noves tongades de ruixats. Però encara és molt aviat per saber si Sant Jordi serà un dia tranquil o mogut.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de divendres.
stats