previsions 20/02/2021

Núvols baixos a la costa i cel serè a la resta, a l'espera d'una borrasca

El canvi de temps vindrà demà amb els primers plugims de fang durant la tarda

3 min
Aigua fumejant en el riu Ter. Foto: Emili Vilamala (Les Masies de Voltregà, Osona).
Escolta aquí la previsió del temps

Iniciem una jornada amb mala visibilitat, cel bastant cobert per núvols baixos o boira alta a diversos sectors del litoral i, en canvi, amb un cel més net a l'interior. Allà on no s'han format boires o no ha aparegut la nuvolositat de tipus baix l'ambient s'ha refredat i el termòmetre ha baixat sensiblement i s'han observat glaçades tímides a punts de l'interior com demostren unes mínimes que han baixat a -1 ºC a Cardona o fins a 1 ºC a Vic o Alcarràs. A la Costa Brava la nit ha estat freda en alguns observatoris amb cel més serè com, per exemple, a Sant Pere Pescador, on han baixat fins als 2 ºC. Al Pirineu les temperatures nocturnes s'han mogut entre els 0ºC i els -3 ºC, a excepció de la Vall d'Aran, on el termòmetre no ha baixat dels 9 ºC a Viella a causa del fogony (també conegut com vent d'Espanya). Els bancs de boira o núvols baixos de la costa, del prelitoral i de les Terres de l'Ebre persistiran fins a migdia i seran més abundants a la meitat sud del litoral. La tarda serà més serena arreu i amb millor visibilitat. A la resta del territori el cel estarà net o amb alguns núvols prims i només apareixerà calitja o un cel més enterbolit al Pirineu per la presència de pols en suspensió.

Mapa de concentració de pols previst per dilluns. Font: University of Athens
Imatge satèl·lit del canal visible amb la presència dels núvols baixos al litoral i prelitoral. Font: SAT24.com

La temperatura quedarà frenada en punts del litoral i prelitoral sud per la persistència de nuvolositat i les màximes no passaran a Barcelona dels 13 ºC o 14 ºC. Els valors més alts se situaran a les terres de Ponent i en punts d'interior del nord-est, on pujaran fins als 20 ºC. De fet, ahir divendres es van assolir els 20 ºC a Lleida, i a Tremp i Cardona van arribar fins als 19 ºC. Diumenge la situació serà molt semblant al matí, amb nous bancs de boira o núvols baixos al litoral i prelitoral, i amb cel més net a l'interior. Es mantindrà el cel bastant cobert a la meitat est i a la resta del país anirà avançant la nuvolositat amb uns primers plugims a la tarda, acompanyats de fang, cap a l'extrem sud i el nord-est. El vent del sud-est es reforçarà a la façana litoral, sobretot a la costa central i la Costa Daurada, amb una mar més alterada, amb maror o forta maror i vent de Llevant a la Costa Brava.

Temperatures màximes previstes per aquest dissabte.
Precipitacions acumulades previstes per diumenge.

Per acabar, dilluns s'esperen precipitacions generals amb l'acostament de la borrasca que ve del sud de la Península amb vents que en altura arrenquen des del nord d'Àfrica i porten pols sahariana en suspensió. En superfície generarà un centre de baixa pressió a la Mediterrània, amb més humitat i una reactivació de les precipitacions que, en gran part, aniran acompanyades de fang. Al Pirineu la nevada caurà inicialment a cota alta i baixarà progressivament fins als 1.600 m, amb neu marró. De fet, aquesta neu tacada de pols i el seu posterior encrostament ha propiciat els darrers dies la caiguda de diverses allaus al Pirineu, tant accidentals com naturals.

Els models indiquen acumulacions de pluja de fins a 20 mm al vessant sud del Pirineu o Prepirineu.

Precipitacions acumulades previstes per dilluns.
stats