previsions 06/02/2021

Núvols baixos i plugims amb fang

Les temperatures baixaran demà, amb entrada de vent de mestral i ruixats al nord-est

3 min
Ambient carregat i cel terrós per la pols en suspensió. Foto: Xavi Navas (Sant Quintí de Mediona)
Escolta aquí la previsió del temps

Esperem un dissabte ennuvolat, amb precipitacions durant la tarda i amb una visibilitat molt enterbolida per una pertorbació que ens passarà per sobre durant les properes hores i que arrenca del sud de la península Ibèrica. Els vents en altura han portat sorra del nord d’Àfrica i han estat els responsables d’aquest cel carregat. Durant el matí tindrem algunes clarianes transitòries cap al litoral gironí o a la costa de Barcelona, amb presència de núvols baixos densos i compactes, i només plourà cap al vessant sud del Pirineu i Prepirineu, on esperem pluja una mica més persistent i abundant, que anirà fent al llarg del dia. Al matí cauran alguns primers plugims a les comarques interiors de Girona. La cota de neu es mourà alta inicialment, al voltant dels 2200 o 2300 metres en aquestes primeres hores del dia, però anirà baixant cap als 1800 al migdia. Al Pirineu nord-occidental acabarà baixant fins als 1400 m al final de la jornada.

A la resta del territori esperem un cel més cobert a la segona part del dia, amb plugims o algun xàfec de més intensitat entre la tarda i el vespre, més probable a les comarques de Ponent i la Catalunya Central. Entre la tarda i diumenge a la matinada acabarà plovent a la resta de comarques, tot i que no s’esperen quantitats importants, tret de les comarques pirinenques, on poden acabar sumant de 15 a 20 mm.

Plugims amb fang a Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà). Foto: Ramon Baylina
Mapa de pluja acumulada prevista per dissabte

Els xàfecs aniran acompanyats de fang i portaran “neu marró” al Pirineu, com acostuma a passar amb aquestes adveccions saharianes, que van acompanyades de pols en suspensió procedent del Sàhara.

Mapa de pols en suspensió prevista per dissabte al matí

Les temperatures s’han mantingut a ratlla amb aquests vents del sud i no han baixat dels 15ºC al litoral i dels 9ºC a l’interior aquesta matinada passada. No s’han registrat glaçades, a excepció de l’alta muntanya, amb valors també molt alts. Destaquen algunes mínimes, com per exemple Ulldeter (2400 m), 1ºC; Núria, 4ºC; Banyoles, 11ºC; Lleida, 9ºC; Amposta, 14ºC; Barcelona (el Raval), 14ºC, i Tarragona, 15ºC.

Els termòmetres aquest dissabte encara no baixaran i les màximes es mouran al voltant dels 15ºC o 17ºC al litoral i prelitoral (fins i tot per damunt d’aquests valors a l’interior de les comarques gironines) amb valors més baixos a Lleida deguts al cel més cobert i els plugims (entre 8ºC i 12ºC al Pirineu i a Ponent). El vent del sud i sud-oest anirà a més de cara a la tarda al litoral i prelitoral nord, mentre que el mestral s'imposarà al final del dia cap a les comarques tarragonines.

Temperatures màximes previstes per dissabte
Diferència de temperatura màxima entre dissabte i diumenge

Aquestes temperatures ja no es repetiran demà perquè amb el pas del front l’ambient refrescarà sensiblement. Diumenge començarem el dia amb núvols retinguts a la costa, encara amb algun plugim a primera hora. Dominaran el mestral i la tramuntana i s'obriran clarianes, sobretot a Ponent i a les comarques del sud, amb el pas de les hores. Les precipitacions quedaran restringides al nord-est i al vessant nord del Pirineu, amb una cota de neu al voltant dels 1000 m. El dia seguirà insegur i gris al Maresme, sud de la Costa Brava i comarques interiors de Girona, amb ruixats amb precipiptacions que podran caure, localment, en forma de tempesta i anar acompanyades de calamarsa o neu granulada en cotes altes. Al Pirineu oriental la cota de neu es mourà al voltant dels 1200 m. Els termòmetres es mouran al voltant dels 12ºC al litoral i sobre els 8ºC a 10ºC a l’interior, amb un ambient més fred i amb sensació de fredor accentuada pel vent del nord i nord-oest.

Pluja acumulada prevista per diumenge

La setmana vinent serà insegura, amb un cel altra vegada tapat dilluns i xàfecs dispersos, més aviat febles, que es repetiran dimarts i dimecres, amb un ambient fresc, tot i que la baixa dels termòmetres no serà excepcional, amb valors normals per aquestes dates.

stats