previsions 25/05/2021

La méteo: més calor com més avanci la setmana

Des de principis de febrer molts indrets pròxims a la costa arrosseguen un dèficit notable de sol

3 min

BarcelonaAquest matí ha tornat a ser gris en moltes comarques pròximes a la costa, una tònica que s'ha repetit en molts moments de la primavera. Des que va començar el febrer ciutats com Barcelona, Tarragona i Girona acumulen un dèficit de sol remarcable. En el cas de Barcelona i de Tarragona és del 7%, mentre a Girona arriba al 8,5%, segons càlculs de la secció de meteorologia de l'ARA a partir de les dades d'irradiància solar global del Meteocat. A Ponent aquesta tendència no s'hi manifesta, des del febrer fins ara a Lleida hi ha hagut un 2,5% més d'hores de sol el que sol ser habitual. Aquest gràfic mosta l'evoució diària de les dades.

Tot i que aquesta nit no ha sigut gaire fresca, al migdia sí que s'està notant una baixada destacables de la temperatura respecte ahir. A la una del migdia la majoria de termòmetres marcaven entre 2 i 4 graus menys que ahir a causa de l'entrada d'aire fred i dels núvols. D'entre les temperatures màximes d'avui destaquen els 25 graus de Tortosa i de Seròs, els 24 d'Ascó i Batea, i els 23 de Lleida.

Diferència de temperatura entre avui a les una del migdia i ahir a la mateixa hora

A partir d'aquí la temperatura no farà altra cosa que pujar. Aquesta setmana enfilarem el camí cap a l'estiu, amb una pujada dels termòmetres que tindrà el punt culminant dissabte. Demà el canvi de temperatura només es notarà en les comarques on avui el cel estigui més tapat, però a partir de dijous la calor augmentarà en general. Dijous i divendres el termòmetre ja superarà puntualment els 30 graus a Ponent i a les Terres de l'Ebre, i dissabte podria ser el dia de més calor de la primavera fins ara.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte

Els models de pronòstic estan força d'acord en la idea que la calor d'estiu no s'instal·larà. La setmana que ve serà més calorosa que aquesta, però la sensació no passarà d'un ambient de preestiu. No hi ha indicis que hagi d'arribar un primer tram del juny amb calor forta i avançada per a l'època.

Pel que fa a l'estat del cel, demà passarà un sistema frontal que provocarà alguns ruixats al Pirineu i als Ports, xàfecs que en algun cas aniran acompanyats de tempesta. Al vespre es podrien escapar gotellades en altres comarques de la meitat oest, però en general demà no plourà i farà més sol que avui.

Acumulacions de precipitació previstes per demà.

Dijous serà un dia tranquil i amb moltes clarianes, tot i que hi hagi bandes de núvols prims. Divendres començarà una tongada de dies més variables i de temps més insegur. Podrien escapar-se algun ruixats al sud del País Valencià i a les Pitiüses, però sobretot hi haurà xàfecs al Pirineu i als Ports.

És probable que dissabte i diumenge siguin dies de temps canviant. Segurament no arribarà a ploure de forma general, però sí que és probable que els ruixats apareguin de forma intermitent al Pirineu i el Prepirineu, i potser fins i tot a la Catalunya Central, als Ports i en comarques de Girona. Caldrà seguir-ho.

stats