previsions 16/09/2020

La méteo: nous ruixats, calor encara intensa i un petit huracà al Mediterrani

El cap de setmana començarà amb una tongada de xàfecs que podria afectar força comarques

Miquel Bernis
2 min

BarcelonaAquesta tarda ha tornat a ser clarament d'estiu, la novetat han estat els ruixats i tempestes, més extensos que en dies anteriors. Els xàfecs han afectat punts del Pirineu Oriental, sectors de la Catalunya Central i fins i tot punts del Priorat o les Garrigues. Destaquen els 38 l/m2 acumulats a Sant Julià de Vilatorta, els 31 de Calldetenes, els 11 d'Ulldemolins o els 9 de Planoles. D'entre les temperatures més altes d'avui en destaquen els 35 graus d'Alcarràs, els 34 de Lleida i de Tortodsa o els 33 de Girona.

Avui els models de previsió dibuixen amb força nitidesa una baixada de la temperatura progressiva durant la setmana que ve. Els núvols començaran a fer baixar les temperatures diürnes ja entre divendres i dissabte a la meitat oest, però el canvi clar de masses d'aire no arribarà fins la setmana que ve. Sembla que l'inici oficial de la tardor arribarà amb temperatures més normals per a l'època, una baixada que serà d'entre 5 i 10 graus en general.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dimarts vinent

Pel que fa a l'estat del cel, tot apunta que la segona quinzena de setembre ens portarà diverses tongades de xàfecs. La més immediata s'entreveu entre divendres i dissabte. Els núvols augmentaran en general, però les pluges afectaran sobretot el Pirineu i Prepirineu occidentals, i en menor mesura altres comarques de la meitat oest de Catalunya. No és gens descartable que els ruixats puguin afectar moltes més comarques de cara a dissabte, els models de previsió encara no concorden gaire sobre aquest aspecte.

El que sí sembla clar és que a partir d'aquest moment entrarem en una fase de temps inestable que pot marcar bona part de la setmana que ve. Encara és poc clar quan és més o menys probable que plogui, però tot apunta a un escenari de tongades de xàfecs i tempestes irregulars que s'aniran repetint a l'inici de la setmana que ve. Probablement seran dies de temps molt canviant, també amb estones de grans clarianes. A més curt termini demà serà un dia mig ennuvolat i amb moltes estones de cel enterbolit, però, en canvi, els ruixats gairebé desapareixeran.

Acumulacions de precipitació previstes per divendres

Setembre amb molts dies de calor

S'ha acabat una primera quinzena de setembre en la qual, si bé s'ha dormit bé a les nits, de dia ha fet molta calor. La quantitat de temperatures màximes de més de 30 graus en aquestes setmanes només va ser superior l'any 2016, en què la primera part del mes de setembre va ser purament canicular. En canvi, la quantitat de nits tropicals ha sigut molt discreta si es compara amb anys anteriors. Les nits han sigut prou fresques en el context de canvi climàtic actual. Són dades de la secció de meteorologia de l'ARA calculades a partir d'una mostra de 87 estacions del Meteocat.

stats