previsions 06/05/2022

La méteo: la calor avançada per a l'època marcarà el tram central del maig

Diumenge a la tarda cauran alguns xàfecs, però aquest cap de setmana farà molt de sol

2 min

BarcelonaHa començat una pujada lenta i progressiva de la temperatura, però encara s'estan produint valors molt normals per a l'època. Avui la mitjana de les màximes a Catalunya tot just ha superat per unes dècimes el que caldria esperar per a l'època. El vent de mestral ha disparat la temperatura en alguns punts del litoral central i sud. Destaquen els 28 graus de Tarragona, els 27 de Cunit, Vinyols i els Arcs i del Vendrell, o els 26 de Tortosa. En aquests indrets a mesura que avanci el cap de setmana el vent desapareixerà i diumenge farà més fresca que no pas ahir o avui.

Aquesta tarda apareixeran núvols a la Costa Brava i a Menorca, on al vespre el temps arribarà a ser insegur, tot i que si hi arriba a ploure serà de forma més aviat testimonial. Tant avui com demà la tramuntana seguirà bufant amb ratxes de més de 50 km/h al nord de l'Empordà i a Menorca. A les Balears el vent ahir va arribar a bufar amb cops de 100 km/h a la Serra d'Alfàbia o de 80 a Campos.

El cap de setmana estarà marcat per un temps força tranquil, amb molt de sol i només algunes nuvolades de tarda en punts del Pirineu, a la Catalunya Central i en comarques de Girona. Demà és poc probable que arribi a ploure enlloc a la tarda, tot i que no és descartable alguna gotellada a la Catalunya Central i al voltant del Montseny. Diumenge apareixeran ruixats i tempestes de tarda al Pirineu Oriental. No és descartable que algun d'aquests xàfecs també acabi afectant comarques interiors de Girona i punts del nord de la Catalunya Central. En general la temperatura variarà poc, però al Pirineu i a l'extrem oest de Catalunya els migdies seran una mica més càlids que els últims. En canvi, en comarques de l'est, i sobretot a la Costa Daurada diumenge farà una mica més de fresca que avui.

La setmana que ve començarà amb un temps molt similar al de diumenge. Dilluns es repetiran alguns ruixats i tronades de tarda al Pirineu, però en general durant la setmana que ve hi ha poques possibilitats de pluja o d'un gir que compliqui el temps. A llarg termini el més probable és un tram central del mes de maig amb una calor cada cop més destacable i cada cop més avançada per a l'època. De cara a la setmana que ve les previsions del Centre Europeu de Predicció fan pensar que la calor estranya per a l'època afectarà més l'oest de la Península que la banda mediterrània, però a tot el sud-oest d'Europa hi ha indicis de temperatures altes. En el nostre àmbit res fa pensar per ara en cap calorada forta o cap pujada sobtada del termòmetre, però els models de previsió apunten també cap a una tercera setmana de maig amb temperatures clarament per sobre del que tocaria a l'oest d'Europa.

Anomalia de temperatura prevista de cara a la setmana que ve
stats