La méteo

La méteo: del pic tòrrid de calor a la refrescada de cop

Les temperatures tocaran sostre dijous i baixaran clarament divendres a gran part del país

3 min

BarcelonaLes temperatures es van disparar ahir a les Terres de l’Ebre, on es van fregar els 39 ºC, i les mínimes tropicals s'han estès per moltes zones aquesta nit (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Avui dijous baixaran els termòmetres en aquesta zona, però tocaran sostre a gran part del país. La calor es desbocarà especialment a les comarques de Girona a causa del vent reescalfat del sud, i s'hi podran superar localment els 36 o 37 ºC. A Ponent es poden assolir o superar els 38 ºC. Tot plegat amb sol i calma, però al tard arribaran fortes tempestes al nord de les comarques de Lleida. A partir de divendres baixaran clarament les temperatures.

Dijous: pic de calor

Ens llevarem amb molta suavitat després d’una nit amb mínimes tropicals (per damunt dels 20 ºC) en molts punts del litoral, del prelitoral, del sud del país i de Ponent. Les temperatures pujaran clarament amb el pas de les hores, i al centre del dia viurem el pic de calor de tota la setmana en moltes comarques. Això passarà al litoral i prelitoral de Barcelona, a Ponent i a tota la meitat nord del territori. En canvi, la calor afluixarà a l’interior de l’Ebre.

Els termòmetres es dispararan especialment a les comarques de Girona, sobretot a la Costa Brava, a causa del vent reescalfat de sud. En aquesta zona es poden superar localment els 36 o 37 ºC. A Ponent es poden assolir o superar els 38 ºC. A la resta del país la majoria de màximes es mouran entre els 31 i els 36 ºC, més baixes en trams de la costa, on la xafogor serà marcada. El Meteocat ha activat alertes per calor intensa a Ponent i a la Costa Brava.

Tot plegat amb molta calma i sol en general, però amb matisos. Hi haurà alguns núvols baixos matinals al sud i es mantindrà una mica de pols en suspensió a prop del litoral i del prelitoral. La novetat serà que entre el vespre i la matinada arribaran xàfecs i tempestes localment forts al Pirineu i al Prepirineu (sobretot el de Lleida), així com al nord de Ponent. Després d’un dia de tanta calor, les tronades poden caure amb ràbia. El Meteocat també ha activat avisos per pluja intensa en aquestes zones:

Divendres: clara refrescada

Les temperatures baixaran clarament divendres a la majoria de comarques, amb descens acusat al Pirineu i al nord-est. En aquestes àrees les màximes poden quedar entre 6 i 10 graus més baixes que dijous i per sota dels 30 ºC. En canvi, tindrem un nou pic càlid a les Terres de l’Ebre, amb calor molt intensa en aquesta àrea. Entrarà la tramuntana a la Costa Brava i hi haurà nuvolades al nord del país, amb alguns ruixats dispersos.

Cap de setmana per aprofitar

Les temperatures acabaran de baixar i de normalitzar-se dissabte, mentre que diumenge ja tornaran a pujar una mica. Tot plegat amb calma total i sol en general sense precipitacions enlloc ni tramuntana a l’Empordà. La setmana que ve tornarà a fer molta calor, però sense cap situació excepcional. No hi ha pluges a la vista: hem entrat en el període sec típic d’aquestes dates de l’estiu.

Balanç de la forta calor

Les temperatures d'aquesta darrera nit han estat molt altes en algunes comarques. Les mínimes tropicals s'han estès la matinada d'aquest dijous per molts punts del litoral, prelitoral, Ponent i meitat sud del país. Moltes mínimes s'han mogut en aquestes àrees dels 21 als 24 ºC, amb xafogor pesada a la costa. Fins i tot hem tingut alguna nit tòrrida (mínima per sobre dels 25 ºC), com per exemple els 25,2 ºC de mínima registrats als Alfacs, a La Ràpita (Montsià). Una nit de molt mal dormir en algunes zones.

Les temperatures s’han disparat aquest dimecres a les Terres de l’Ebre, on s’han assolit pràcticament els 39 ºC. Destaquen els 38,9 ºC de Vinebre (Ribera d’Ebre) com a dada més alta del dia. En més zones ebrenques, a Ponent o al Priorat també s’han superat els 37 ºC, mentre que a la majoria de comarques s’han assolit màximes d’entre 31 i 36 ºC. En alguns trams costaners han quedat més baixes, però amb xafogor molt marcada.

stats