previsions 21/11/2021

La méteo: pluges abundants, nevades i temporal marítim a partir de dilluns

La borrasca mediterrània deixarà més de 100 litres per metre quadrat i nevades abundants al Pirineu i al Port

5 min
Albada amb el massís de Montserrat de fons, des de Moià
Escolta aquí la previsió del temps

Es van confirmant les previsions, i els models indiquen la gestació d’una borrasca Mediterrània força activa durant la setmana entrant. Les prediccions indiquen la possibilitat de pluges abundants al País Valencià, les Balears i, sobretot, l’extrem sud de Catalunya. Hi ha diversos avisos emesos per mala mar, pluges abundants i intenses i també per fort vent del sud i de l’est. Tot plegat, està associat a l’entrada d’una glopada d’aire fred en altura i que es reflecteix clarament en els mapes a 500 hPa (5.500 m). La situació d’aquesta borrasca serà clau, atès que entre dilluns i dimarts a la matinada el seu centre se situarà sobre la vertical de la península Ibèrica, enviant un flux del sud i del sud-est que reactivarà la nuvolositat i generarà bandes de precipitació potents que podran descarregar en forma, fins i tot, de tempesta.

De moment, aquest diumenge encara serà d’impàs i només veurem un augment dels núvols, sent de tipus alt i mitjà. En diversos punts de la Depressió Central encara apareixerà algun banc de boira aïllat, però amb el pas de les hores es trencaran i donaran pas a moltes clarianes. A la Costa Brava es mantindrà bastant cobert i no es descarta algun plugim, així com al nord de la costa central, on el dia serà bastant gris. En canvi, cap al sud les clarianes predominaran i només apareixeran alguns núvols poc importants. Serà a partir de mitja tarda quan podran caure alguns xàfecs d'intensitat feble al Pirineu, al Prepirineu i en punts del terç oest. Nevarà feblement al Pirineu de Lleida per damunt dels 1.600 o 1.700 metres. Plourà al País Valencià, sobretot a València i a Alacant. A les Balears els xàfecs descarregaran amb tempesta a les Pitiüses o a Mallorca.

L’ambient serà fresc, amb màximes que no passaran dels 15 ºC o 16 ºC en moltes comarques, tret de punts del sud, on el cel més serè podrà fer enfilar el termòmetre fins als 18 ºC. L'última matinada no ha sigut gaire freda i només s’han observat tímides glaçades a l’interior, amb mínimes que han baixat fins a -1ºC a Seròs o fins als 0 ºC a la Pobla de Segur o a la Seu d’Urgell. Un cel bastant cobert ha fet que el termòmetre s’hagi frenat en els 3 ºC a Camarasa o en els 8 ºC a la ciutat de Girona.

Boirines i núvols alts i mitjans damunt la plana de Vic des de Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona).
Pluja prevista acumulada per a aquesta tarda.
Diferència de temperatura màxima prevista entre ahir i avui.

Dilluns la borrasca en alçada es despenjarà i anirà ocupant el centre de la península Ibèrica, enviant un flux cada cop més humit, amb vents del sud-est i, segons els models, un gir a llevant entre dimarts i dimecres. Dilluns al matí les pluges seran cada cop més freqüents i entre la tarda i el vespre ja seran extenses. Entre dilluns a la nit i dimarts a la matinada les pluges seran abundants al País Valencià i al sud de Catalunya, sobretot a les Terres de l’Ebre, el litoral o el prelitoral sud. La cota de neu de dilluns es mourà al voltant dels 1.500 m. De fet, a causa de l’escolament de l’aire fred de la borrasca per la Vall de l’Ebre, podrà nevar als Ports, amb una cota que es desplomaria per sota dels 1.000 metres. La temperatura baixarà sensiblement a partir de dilluns, i entre dimarts i dimecres la sensació d'hivern serà marcada, amb temperatures màximes que en molts casos no passaran dels 10 graus.

Pluja acumulada prevista per a dilluns.
Diferència de temperatura màxima prevista entre avui i dimarts.

 

Entre dimarts al migdia i la nit o la matinada de dimecres poden acumular-se més de 100 l/m² a la meitat est del país, sobretot al litoral i prelitoral sud. El Servei Meteorològic indica la possibilitat d’aquestes acumulacions molt abundants i d’intensitats elevades a comarques com el Baix Ebre i el Montsià, amb una probabilitat també elevada que es registrin a les comarques del Camp o la Ribera d’Ebre, el Priorat i la Terra Alta. Dimarts caurà una bona nevada al Pirineu que, segons els models, pot acumular uns 40 cm al sector més oriental (sector del Ter-Freser) i al vessant sud de la serralada amb una cota de neu que, inicialment, podrà remuntar fins als 1.800 m, però que tornarà a baixar per situar-se entre els 1.400 i els 1.500 m. A l’Aran la cota serà baixa, al voltant dels 1.200 m, tot i que els gruixos aquí seran menys importants a causa del caràcter més mediterrani de la borrasca, que en aquest sector del Pirineu lleidatà no acostuma a deixar grans precipitacions. On podrà caure un bon tou de neu serà a la part alta del Port de Tortosa i Beseit, amb una cota de neu que baixarà fins als 900 m aproximadament.

Pluja acumulada prevista per a dimarts.
Pluja acumulada prevista per a dimecres.
Cops de vent màxims previstos per a dimarts.
Avís per pluges abundants previst per a dimarts.

Dimecres les precipitacions continuaran descarregant de matinada i a partir del migdia aniran restringint-se més cap al nord i nord-est, amb xàfecs generals a l’Empordà, la Garrotxa o la Selva. La cota de neu es mantindrà al voltant dels 1.400 m, amb xàfecs menys intensos. Cap al sud del país començaran a obrir-se algunes clarianes i els xàfecs seran més puntuals i no acumularan grans quantitats de precipitació.

Les pluges d’aquest episodi de llevant vindran acompanyades de cops de vent de més de 50 km/h en molts punts de la costa, i això alterarà la situació marítima, amb maregassa i onades de fins a 3 metres d’altura a tot el litoral.

A final de setmana, sobretot a partir de diumenge vinent, els models indiquen una irrupció de vent del nord-oest que farà baixar la temperatura i podrà deixar nevades abundants, en aquest cas a l’Aran, els Pallars o Andorra. Per tant, tot sembla indicar que l’ambient de finals de novembre serà més hivernal que no pas de tardor.

stats