La méteo
previsions 06/10/2022

La méteo: augmenta el perill d'aiguats de cara a l'inici del cap de setmana

Entre divendres i dissabte les pluges poden acuumulat més de 100 l/m² al sud de Catalunya i cal esperar ruixats sobtats en moltes altres comarques

3 min

BarcelonaA mesura que passen les hores i avancen les actualitzacions dels models de previsió va creixent de situació de possibles ruixats forts de l'inici del cap de setmana. Aquest matí el Meteocat ha activat diversos avisos per possibles pluges intenses, ja no només a les Terres de l'Ebre, sinó també a la resta de comarques de la costa i del prelitoral. Demà entre la tarda i vespre és quan hi ha més comarques afectades per aquest avís que alerta de la possibilitat de pluges de més de 20 l/m² en 30 minuts. El perill més alt s'entreveu a les Terres de l'Ebre i en altres comarques del terç sud de Catalunya, on el Servei Meteorològic de Catalunya contempla fins i tot la possibilitat de pluges de més de 100 l/m².

Cada dia que passa l'estiuet s'apaga una mica més. Avui la mitjana de les temperatures màximes per al conjunt de Catalunya ha baixat una mica més que ahir, però encara ha sigut gairebé un grau més alta del que caldria esperar per a l'època. Des de diumenge aquest indicador no ha parat de baixar lentament. La matinada ha sigut més suau que les anteriors, la presència més gran d'humitat i de núvols ha afavorit que en alguns punts la temperatura no hagi baixat ni dels 20 graus. És el cas, per exemple, del centre de Barcelona i de l'illa de Buda, al delta de l'Ebre.

Aquesta nit les pluges han començat a afectar amb força el País Valencià, especialment la comarca de la Ribera Alta, on en poques hores s'han acumulat més de 100 l/m² en alguns casos. Durant el dia han seguit apareixent ruixats intensos que han fet que fins a les 18 h s'hagin acumulat ja 182 l/m² a Alzira, 173 l/m² a Carcaixent i 168 a la Pobla Llarga. A les Balears també hi ha hagut aiguats que han deixat fins a 55 l/m² a Artà o 34 a l'aeroport d'Eivissa.

Les previsions fan pensar que amb el pas de les hores aquestes pluges intermitents i abundants s'aniran estenent per molts altres sectors del País Valencià, on entre avui i demà hi pot haver diversos indrets on se superin els 100 l/m².

Avui al vespre ja augmentaran les possibilitats de pluja en sectors del Montsià i del Baix Ebre, però serà sobretot divendres al matí quan la inestabilitat serà més marcada i el perill d'aiguats més alt. Amb el pas de les hores el risc de ruixats s'anirà estenent cap a altres comarques més al nord, i cal tenir també la possibilitat xàfecs curts però intensos a la Costa Central i a la Costa Brava, uns xàfecs que s'aniran desplaçant de sud a nord. De forma més aïllada els xàfecs també poden afectar punts del Pirineu i de la Catalunya Central.

Les pluges també seguiran afectaran molts indrets de les Balears, sobretot Mallorca i les Pitiüses, on entre aquest vespre i demà també hi pot haver aiguats irregulars que deixin més de 30 o 40 l/m² en poca estona.

El cap de setmana les pluges aniran desapareixent de la costa, però dissabte el dia encara pot començar amb alguns aiguats a les comarques de Girona. A la tarda també els ruixats afectaran sobretot el Pirineu, al Prepirineu i a la Catalunya Central, precipitacions molt disperses i que en general no seran abundants, però localment acumularan més de 10 o 20 l/m² en alguns casos. En general dissabte serà el dia amb més núvols de la setmana, però tot i així no cal esperar un temps totalment gris en general.

Diumenge la inestabilitat i els núvols aniran de baixa, però en moltes comarques de la meitat nord de Catalunya el dia encara serà mig ennuvolat i continuaran apareixent ruixats més puntuals al Pirineu. L'inici de la setmana que ve també es presenta amb força inestabilitat. La previsió encara és molt incerta, però alguns models de previsió fan pensar que els ruixats tornaran a guanyar protagonisme, sobretot entre dimarts i dimecres. Tampoc en aquest cas, però, hi ha indicadors que facin pensar en pluges generals, sinó que el més probable és un escenari de ruixats irregulars.

El fred no tornarà ni a curt ni a mitjà termini. Aquesta fase de temps més inestable no portarà un ambient més fred. L'augment dels núvols sí que frenarà la temperatura diürna, però les nits continuen sent suaus per ser octubre. Els models de previsió continuen insinuant un canvi de temps que pot fer arribar un fred avançat per a l'època cap a mitjans de mes, al voltant del dia 15, però encara hi ha molta incertesa sobre això.

stats