la méteo
previsions 20/08/2022

Poca pluja i més calor

Aquest cap de setmana les temperatures repuntaran dos o tres graus i només diumenge s'escaparan alguns ruixats al nord

2 min
Sortida de sol d'aquest dissabte des del pantà de Sau, a Osona.
Escolta aquí la previsió del temps

Hem encetat el cap de setmana amb el cel absolutament net de núvols i amb un ambient una mica més càlid que la matinada anterior. En moltes comarques interiors encara s'ha baixat dels 15 graus a primera hora del dia, però a la façana litoral avui ja ha costat de trobar mínimes inferiors als 20 °C. I al migdia també hem notat dos o tres graus més que ahir i les màximes han superat els 33 ºC en capitals com ara Girona, Lleida o Vic i s'han enfilat fins als 36 a Falset i Ascó o els 37 a Vinebre. Després de tres dies amb temperatures diürnes per sota de la mitjana climàtica, avui hem tornat a passar més calor del que tocaria.

Anomalia diària de la temperatura màxima a Catalunya
Dades des de l'1 de juny del 2022, a partir de 87 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020

Demà els núvols guanyaran una mica de protagonisme i els ruixats de tarda podran afectar punts del Pirineu i comarques com el Solsonès, el Berguedà, la Garrotxa i Osona. Seran xàfecs sobtats que podran descarregar 15 o 20 l/m² en poca estona i anar acompanyats d'aparat elèctric i calamarsa. A la resta del país, el diumenge el passaran amb el cel mig enterbolit a estones i amb una mica més de calor que avui. Al vespre es girarà tramuntana a l'Empordà i afavorirà que dilluns els termòmetres tornin a recular lleugerament.

Donant un cop d'ull als mapes del temps per als pròxims dies, sembla clar que dimarts serà el dia més calorós d'aquest tram final del mes d'agost, però aquest pic de calor serà transitori i acabarem de passar aquests pròxims deu dies amb temperatures normals per a l'època de l'any, amb mínimes sovint entre els 15 i els 20 graus i amb màximes que es mouran entre els 28 i els 33. Pel que fa a l'estat del cel, tampoc esperem grans complicacions. Dilluns i dimarts creixeran nuvolades en punts de muntanya però difícilment arribarà a ploure enlloc. Dimecres, en canvi, sí que tocarà obrir el paraigua al Pirineu i, ara mateix, sembla que dijous i divendres seran els dies més insegurs de la setmana, amb més núvols que clarianes i amb ruixats que, poc o molt, acabaran regant qualsevol indret. Aquest pronòstic, en tot cas, caldrà afinar-lo en pròximes actualitzacions dels models meteorològics.

stats