previsions 04/01/2022

La méteo: tongada de pluja, ventades i gir cap a l'hivern

Entre aquesta nit i demà al matí plourà amb ganes en algunes comarques de la costa. Demà l'ambient serà radicalment més fred

4 min

L'entrada del vent de l'oest ha provocat que avui la temperatura es tornés a disparar fins a valors plenament primaverals en algunes comarques de la meitat est. Fins i tot han tornat a caure alguns rècords, com és cas dels 24,4 °C de l'aeroport de Girona, rècord per un dia de gener amb dades des de 1973, se superen així els 23,7 del 27 de gener del 2003. A Castell d'Aro s'ha arribat de 23,5, la temperatura més alta al gener com a mínim des del 2009. A Santa Coloma de Farners a 23,2, a Vallirana a 22,2 i a Vilafranca del Penedès a 21,9. La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya ha arribat a 15,7 °C, el valor més alt des de divendres.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 16 h i la d'ahir a la mateixa hora

Som a les portes d'un canvi de temps important. Aquesta nit reapareixeran les nevades al vessant nord del Pirineu i el mestral i la tramuntana bufaran amb molta força a les Terres de l'Ebre i a l'Empordà. El Meteocat té actiu un avís per vent al Montsià, al Baix Ebre, al Baix Camp i a l'Alt Empordà. Demà a la tarda les ratxes no seran tan fortes però el vent seguirà deixant-se sentir amb ganes.

Cops de vent màxims previstos per demà a primera hora

El canvi de temps també provocarà pluges, sobretot en comarques costaneres centrals. Entre la matinada i demà al matí plourà amb certes ganes en molts indrets de la costa i del prelitoral centrals, al sud de la Costa Brava i també en punts del Garraf, del Penedès o fins i tot del Camp de Tarragona. Les pluges també arribaran a la serra de Tramuntana i a altres punts de les Balears. En alguns d'aquests sectors arribaran a caure més de 10 l/m², i no són descartables acumulacions de fins a 25 l/m², sobretot al voltant de Barcelona. Les pluges tendiran a desaparèixer durant el migdia i la gran majoria de les cavalcades de Reis es faran sense precipitacions.

Probabilitat en tant per cent que demà ploguin més de 5 l/m²

Demà a la tarda l'ambient ja haurà canviat per complet. Les temperatures màximes d'aquest dimarts seran entre 5 i 10 graus més baixes i moltes es produiran a primera hora en lloc del migdia. El matí el dia de Reis serà plenament hivernal, amb glaçades extenses i temperatures fins a 15 graus més baixes que els últims dies a les cotes altes del Pirineu.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà

Les pluges d'aquest dimecres seran les úniques de la setmana a la majoria de comarques, però al Pirineu hi haurà més tongades de neu. Demà al vessant nord de la serralada arribarà a nevar al fons de les valls. Divendres i també entre diumenge i dilluns hi haurà noves tongades de precipitacions que quedaran sobretot concentrades al vessant nord de la serralada. Divendres la cota de neu s'enfilarà fins als 1.200 o 1.300 metres. La nevada d'entre diumenge i dilluns s'entreveu més abundant però encara és incert per on es podria moure la cota.

La segona part de la setmana serà plenament d'hivern, però és possible que a partir de diumenge i en l'inici de la setmana que ve el fred vagi minvant. El vent tornarà a ser fort a l'Empordà, al Pirineu i les Terres de l'Ebre, sobretot a partir de divendres i durant el cap de setmana. A llarg termini els models de previsió segueixen apuntant a un tram central del gener purament hivernal i amb un fred com a mínim destacable.

Anomalia de temperatura prevista per a la setmana del 10 al 16 de gener

La sequera s'aguditza en comarques centrals

El mes de desembre ha sigut molt sec en pràcticament tot Catalunya. A la majoria de comarques gairebé no ha plogut però, en canvi, al vessant nord del Pirineu les nevades han deixat precipitacions molt abundants. Destaquen els 279 l/m² acumulats al Lac Redon, els 249 de Certascan o els 166 de Viella. Cal recular fins al febrer del 2018 per trobar un mes amb més precipitació al vessant nord del Pirineu.

Per contra, la sequera és cada cop més extrema en un grapat de comarques de la costa i del prelitoral centrals i també en alguns punts de l'Empordà, on l'índex de precipitació estàndard dels últims 12 mesos que calcula el Meteocat dona valors de manca de precipitació cada cop més excepcional. Avui s'ha fet oficial que l'Observatori Fabra del Tibidabo ha registrat l'any més sec de la seva sèrie centenària: durant el 2021 només hi han caigut 328 l/m². Gràcies al treball de recuperació de dades antigues es pot saber que a Barcelona no plovia tan poc en un sol any des del 1835. A Badalona han caigut només 314 l/m² enguany, a Parets del Vallès 274, a Castelló d'Empúries 312 i a Viladrau 499.

Estat de la sequera: Índex de Precipitació Estàndard de 12 mesos. El color vermell indica sequera excepcional
stats