previsions 10/10/2021

Pont anticiclònic, amb tramuntana i mestral als dos extrems del país

Núvols a la meitat est aquest diumenge i ambient ventós a l'Empordà a partir de dilluns

4 min
Sortida del sol vista des de l'observatori Fabra, a Barcelona.
Escolta aquí la previsió del temps

La dinàmica meteorològica continuarà marcada per l'abundant nuvolositat a la meitat est del país, almenys durant la primera part de la jornada de diumenge. No obstant això, la tendència és que aquestes bandes compactes de nuvolositat vagin a menys durant la tarda i, sobretot, ja de cara a dilluns i dimarts. Per tant, la tendència d’aquests pròxims dient serà anar cap a un pont del Pilar estable, amb més sol i més visibilitat. La presència de les altes pressions damunt de les nostres latituds bloquejarà el pas de borrasques atlàntiques i afavorirà l’entrada de tramuntana a l’Empordà a partir de dilluns. Aquest flux del nord es reactivarà a causa del reforçament de l’anticicló atlàntic damunt la vertical d’Irlanda i la presència de baixes pressions a la Mediterrània oriental, que generaran un passadís per on entrarà el vent del nord. De moment, però, aquest diumenge continuarem amb dos tipus de temps ben diferenciats. Destacarà, per una banda, un cel més carregat i amenaçador a les comarques del Camp, la Costa Daurada, el litoral central i també el prelitoral. Podran caure xàfecs mar endins que difícilment arribaran a tocar la costa. Aquest cel mig cobert i l’ambient humit contrasten amb el que tenim a les terres interiors, sobretot a la Depressió Central, el Pirineu i el Prepirineu, on el sol serà protagonista al llarg de la jornada, només trencat per alguns bancs de boira alta o alguns núvols baixos durant les primeres hores del dia. Amb el pas de les hores s'anirà trencant la nuvolositat pel centre de Catalunya, mentre que es mantindrà un cel mig cobert a la costa i al nord-est. No es descarta algun xàfec feble fins a mitja tarda cap a l'interior de les comarques gironines i a la Depressió Central.

Pluja acumulada prevista per diumenge
Probabilitat de pluges superiors als 0'5 mm per diumenge
Cel cobert per Stratocumulus a Sant Quintí de Mediona
Dia rúfol, gris i amb plugims a Sant Pere de Torelló (Osona)

Les temperatures no variaran gaire respecte a les de dissabte, i les màximes pujaran poc al litoral i al prelitoral central i sud a causa d’aquest cel més cobert. A Tarragona o Barcelona no passaran dels 23 ºC i només fregaran els 25 ºC als observatoris situats a les Terres de l’Ebre o a la plana de Lleida. A les valls pirinenques, un cel més seré farà que la màxima pugui arribar fins als 20 ºC o 21 ºC. Per contra, dilluns a la matinada tindrem temperatures normals per a aquestes dates, amb mínimes de 15 ºC al litoral i valors d’entre 8 ºC i 11 ºC a l’interior. A les valls pirinenques la nit serà freda, amb valors pròxims als 3 ºC o 4 ºC, i tornarem a veure alguna gebrada a primera hora fruit de la irradiació i el refredament nocturn.

Diferència de temperatura màxima entre ahir dissabte i aquest diumenge

Per dilluns quedaran alguns núvols residuals a primera hora al litoral, però durant la resta de la jornada el cel s’obrirà i s’espera un dia més radiant, només marcat per alguns bancs de boira alta i boirines a primera hora a la Depressió Central i al Prelitoral. Bufarà vent de tramuntana amb alguna ratxa moderada al nord del cap de Creus i una mica de mestral a l’Ebre. Les temperatures pujaran un parell de graus, de mitjana. De cara a dimarts es reforçarà la tramuntana a l’Empordà, amb alguna ratxa que podrà superar els 70 o 80 km/h. A primera hora del dia apareixerà alguna boirina a la plana de Lleida o al prelitoral, així com en algunes valls pirinenques o del Prepirineu. Apareixerà serè a tot el territori i només creixeran nuvolades al sud de la Costa Brava. La mar s’alterarà amb una notable mar de fons del nord de la Costa Brava, amb forta maror al nord del cap de Creus i maror al sud del cap de Begur. Hi haurà marejol a la resta de la costa. Les temperatures màximes baixaran lleugerament. La resta de la setmana continuarem amb anticicló i no s’esperen gaires canvis, només amb la diferència d’una davallada del termòmetre a partir de dijous, amb nits més fredes. No hi ha perspectives de pluja ni de l’entrada de pertorbacions. Per tant, continuarem amb molta calma, ambient humit a primera hora, nits fredes i dies suaus.

Ratxa màxima de vent prevista per dimarts
Diferència de temperatura mínima prevista entre ahir dissabte i dijous
stats