previsions 29/08/2021

A les portes d'un canvi de temps que ens portarà la tardor per uns dies

Diumenge de treva a l'espera de pluges abundants per dilluns

2 min
Albada amb Estratocumuls des d'Ivars d'Urgell (Pla d'Urgell)
Escolta aquí la previsió del temps

A l'espera dels canvis anunciats per a la setmana entrant, aquest diumenge encara es mantindrà el cel bastant serè en molts punts del territori. No obstant això, han aparegut nuvolades en alguns sectors i, de fet, hem començat la jornada amb nombrosos núvols baixos i alguns bancs de boira, sobretot a la meitat nord del país, així com núvols compactes al sud que de matinada han deixat alguns plugims, amb valors acumulats minsos com els 0,8 mm d'Ulldecona i l'1 mm a Alcanar. La temperatura a primera hora del dia ha estat semblant o lleugerament més baixa que no pas ahir, amb valors que s'han mogut entre els 7 ºC i els 10 ºC a les valls pirinenques. Per exemple, destaquem 6 ºC a Das, 6,5 ºC a Viella, 8 ºC a Molló, 8,5 ºC a Puigcerdà, 10 ºC al Pont de Suert i 11,6 ºC a Viladrau. A la ciutat de Barcelona (Raval) la mínima ha sigut de 23 ºC i a Viladecans (Parc Agrari) de 19 ºC. Al llarg del dia seguirem amb núvols baixos al litoral i al prelitoral sud, i la nuvolositat serà més trencada durant la tarda. A l'extrem sud podrà escapar-se algun plugim, o localment algun xàfec més intens. A la resta del territori es mantindrà serè o poc cobert per alguns núvols alts. Durant la tarda creixeran núvols d'evolució a les comarques pirinenques, al Prepirineu i a la serralada Transversal. La calor serà molt suportable a l'interior i avui ja no es repetiran les temperatures d'ahir, amb valors propers als 35 ºC a Seròs o Vinebre. Les màximes previstes a Ponent seran de 32 ºC i de 28 ºC a la façana litoral, on encara es notarà una mica de xafogor. Els vents bufaran del sud-est al litoral central, i aixecaran maror. Al nord de la Costa Brava bufarà una mica de tramuntana fins a mig matí.

Diferència entre la temperatura màxima prevista entre ahir i avui.
Pluja prevista acumulada per avui.

Durant la matinada de dilluns els models indiquen un ràpid augment de la nuvolositat cap al sud del país, amb xàfecs que començaran a descarregar al llarg del matí i s'aniran estenent de sud a nord. Els ruixats seran localment intensos i en forma de tempesta, i afectaran de manera més probable el litoral i el prelitoral sud i central, on s'acumularan al llarg del dia entre 50 i 80 mm. De fet, el Meteocat ha emès un avís per aquestes possibles fortes pluges. Les pluges també seran abundants al País Valencià, sobretot a València i Castelló.

Pluja prevista acumulada per dilluns.
Avís per fortes pluges previst per dilluns

Aquests xàfecs es repetiran al llarg de tota la setmana, amb noves precipitacions dimarts, que quedaran restringides a primera hora al litoral i al prelitoral sud i amb nous xàfecs que començarien dimecres per Ponent i el Pirineu i s'estendrien a la resta del territori durant la nit i la matinada de dijous. L'ambient serà més fresc tota la setmana, però sense esperar-se un gran descens tèrmic.

stats