previsions 31/03/2021

La méteo dels dies festius de Setmana Santa: pocs ruixats i una baixada de temperatura a partir de diumenge

El termòmetre tocarà sostre dissabte però l'ambient podria tornar a ser hivernal la setmana que ve

3 min

BarcelonaAquest matí ha fet més fred que ahir en moltes comarques centrals i del sud. Un dia més, molts termòmetres han reculat per sota dels 5 graus de matinada. Destaquen les mínimes de només un grau a Sant Pau de Segúries o de dos graus a les Borges Blanques i a Alcarràs. A Olot i la Bisbal d'Empordà la mínima s'ha quedat en tres graus. S'acaba un mes de març amb nits notablement més fredes que al febrer. En el conjunt de Catalunya la mitjana de les temperatures nocturnes ha sigut 1,4 graus més baixa al març que al febrer, una diferència estranya i molt notable, provocada sobretot per la suavitat del febrer.

Avui el temps no serà gaire diferent del d'ahir, però hi haurà més estones de cel mig ennuvolat a la meitat est, sobretot a les comarques de Girona i de Barcelona. Al migdia la temperatura es quedarà una mica més curta que ahir, però lluny de la costa molts termòmetres tornaran a superar els 20 graus. A prop de mar, en canvi, les màximes no passaran dels 16 o 17 graus en molts casos, sobretot a l'Empordà.

Demà aquests intervals de núvols es passejaran per més comarques i faran que el dia sigui variable en general, però igualment seran núvols alts i mitgencs que no faran ploure enlloc i que no alteraran gaire la temperatura. Demà l'ambient continuarà sent purament primaveral i alguns termòmetres fregaran els 25 graus.

Divendres predominarà el sol, però començaran també a créixer nuvolades més actives en punts de muntanya. Divendres a la tarda descarregaran els primers ruixats al Pirineu, sobretot al sector més occidental i nord de la serralada. Difícilment divendres arribarà a ploure al Prepirineu o de manera extensa al terç nord de Catalunya. També hi haurà algunes tempestes de tarda als Ports, però en general el temps serà estable i amb temperatures fins i tot més altes que els últims dies en comarques centrals i del sud.

Acumulacions de precipitació previstes per a diumenge.

Difícilment el patró de temps canviarà durant el cap de setmana. La tendència de les noves actualitzacions dels models de previsió és més a reduir que no pas a ampliar les possibilitats de pluja de cara a dissabte i diumenge. En general seran dies amb molt de sol, però a les tardes les nuvolades creixeran amb més força. És poc probable un escenari en què dissabte i diumenge els ruixats de tarda siguin generals, però sí que és possible que guanyin terreny al Pirineu, al Prepirineu o fins i tot en punts de muntanya interiors i prelitorals. Els models de previsió encara dibuixen escenaris una mica diferents entre si, però sempre en aquest context de possibles ruixats de tarda dispersos i sobretot en punts de muntanya, res fa pensar en pluja extensa.

Pel que fa a la temperatura, els dies festius de Setmana Santa començaran fins i tot amb més sensació de primavera que els últims dies, sobretot a prop de la costa. Dissabte serà segurament el dia més càlid de la setmana a prop de mar, amb màximes que també saltaran per sobre dels 20 graus en aquest sector.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte.

A partir de diumenge començarà a notar-se una davallada clara del termòmetre, però durant els dies festius no serà altre cosa que un retorn a l'ambient de principis de primavera. La gran incògnita és si després d'això arribarà una massa d'aire fred més important. Encara hi ha molta incertesa sobre aquesta possibilitat, i la setmana que ve tant és possible una situació de temperatures clarament baixes per ser abril com que continuï un ambient similar al dels últims dies. Caldrà seguir-ho.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de diumenge.
stats