La méteo

On i quan pot ploure aquest cap de setmana llarg de Sant Joan?

Encara cauran ruixats en algunes comarques a les portes de la revetlla

3 min
Avui es repetiran els ruixats a la capçalera del riu Ter.

La calma ha tornat a dominar aquestes últimes hores, amb força sol i només algun ruixat despistat de tarda al nord-est. Ahir va ser un dia radiant i amb més calor després de la contundent refrescada de la matinada de divendres (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). El cap de setmana llarg de Sant Joan començarà amb un temps calcat, però diumenge els ruixats i les gotellades aniran a més en algunes comarques. Tot i això, la revetlla serà força tranquil·la en general, però no es pot descartar alguna gotellada local; això sí, amb fresca per a l’època.

Dissabte: pocs canvis

Dissabte ens hem llevat amb un ambient entre fresc i suau, força sol i alguns núvols baixos o boires locals. A partir del migdia i durant la tarda creixeran nuvolades que poden deixar alguns xàfecs o tronades irregulars en punts del nord-est i del Pirineu. A la resta del país es mantindrà la calma amb força sol, però a la nit ja poden aparèixer els primers ruixats al litoral i al prelitoral de Barcelona.

Tot plegat amb unes temperatures que encara pujaran més i que donaran un ambient càlid normal per a l’època al migdia. Moltes màximes es mouran entre els 25 °C i els 30 °C, tot i que a l’interior sud i al pla de Lleida es poden superar aquestes xifres.

Diumenge: alguns canvis

L’entrada del mestral i de la tramuntana pels dos extrems del país provocarà vent de rebuf (de mar cap a terra) a la costa central. Això afavorirà l’augment dels intervals de núvols a les comarques de Barcelona i de Girona, així com en altres zones de la costa. I s’escaparan alguns ruixats o gotellades de caràcter molt dispers. Tot plegat ben poca cosa, però de matinada no es descarta algun patac d’aigua local al litoral barceloní. Les temperatures baixaran en aquestes zones, amb calor molt continguda, mentre que com més al sud i més a Ponent més dominarà el sol, amb un ambient càlid i moltes màximes rondant els 30 °C.

El temps per la revetlla de Sant Joan

La calma dominarà en la majoria de comarques per poder gaudir de la revetlla a l’exterior. No obstant això, no es descarten restes d’algunes gotellades en punts de la costa, tot i que serien poca cosa i de caràcter local. Tot plegat amb unes temperatures a ratlla, fins i tot massa fresques per a l’època de l'any.

Cap a mitjanit i a primera hora de la matinada els termòmetres es mouran al volant dels 20 °C a la costa, entre els 14 °C i els 18 °C a l’interior, i entre els 10 °C i els 15 °C a les poblacions pirinenques. En moltes comarques caldrà tenir a mà una rebeca o un jersei per continuar la festa.

Dilluns: ruixats residuals

Jornada festiva amb un temps que es mantindrà insegur en algunes comarques, encara amb risc d'alguna gotellada a la costa durant la matinada i d'algun ruixat de tarda a la meitat nord, ben poca cosa en principi. A la resta dominarà el sol, amb el permís del pas d'algunes bandes de núvols alts i amb una temperatura que es mantindrà a ratlla, lluny de les calorades que hem tingut al juny en aquests darrers anys.

Balanç dels darrers dies

Les temperatures van marcar valors força frescos per a l’època durant la matinada de divendres, amb moltes mínimes entre els 15 °C i els 19 °C al litoral i al prelitoral, i sense cap nit tropical. A l’interior molts valors es van moure de 10 °C a 15 °C, però en àrees de muntanya es van tornar a veure registres per sota dels 10 °C o dels 5 °C, sobretot al Pirineu. Tot i la fresca matinal, al centre del dia va fer clarament més calor, amb moltes màximes entre els 25 °C i els 30 °C, i les més altes al litoral i al prelitoral central i sud a causa del vent reescalfat, amb fins a 31 °C a Cunit (Baix Penedès). Dissabte ha començat amb una situació molt similar, marcada per una temperatura força fresca: 7 °C a Das (Cerdanya), 9 °C a Viladrau (Osona) i 14 °C a Lleida.

stats