previsions 28/05/2022

La primavera ja no tornarà

Avui s'han superat els 35 ºC a l'interior del país i la setmana que ve l'ambient serà de ple estiu

2 min
Sortida de sol d'aquest dissabte des de Cardedeu.
Escolta aquí la previsió del temps

La matinada ha sigut una mica més xafogosa que l'anterior i, per exemple, el termòmetre no ha baixat dels 15 ºC a Lleida, dels 17 a Tarragona, dels 18 a Roses i Amposta o dels 21 al centre de Barcelona. L'ambient d'estiu s'ha mantingut també durant les hores centrals del dia, amb temperatures màximes que han repuntat 2 o 3 graus respecte a ahir i que han superat amb facilitat els 30 ºC en moltes comarques interiors. Els registres més alts d'aquest dissabte han sigut els 33 ºC de Falset i de la Bisbal d'Empordà, els 34 de Constantí, d'Ascó i dels Hostalets de Pierola o els 35 de Vinebre, de Seròs o d'Alcarràs.

Diferència de temperatura diürna prevista entre ahir i avui.

Temperatures més càlides de les que tocarien a finals de maig en un dissabte esplèndid, amb cel bàsicament serè i amb només quatre tímides nuvolades de tarda han crescut en punts de muntanya del terç nord del país i algunes pinzellades de núvols prims que també han circulat durant la segona meitat del dia. Independentment, la tramuntana, que a primera hora ha deixat cops de fins a 90 km/h a Portbou, ha bufat amb ratxes moderades durant tota la jornada al nord del cap de Creus.

Entre diumenge i dilluns la calor ens donarà una petita treva i els termòmetres perdran els dos o tres graus que hauran guanyat avui. El descens tèrmic serà especialment evident a la costa i al Prelitoral central i demà diumenge municipis com ara Terrassa, Granollers o Sabadell recularan 5 ºC respecte als registres d'avui. Aquesta lleugera refrescada, però, serà transitòria i a partir de dimarts tornaran les temperatures màximes d'entre 30 i 35 graus al conjunt del país. De fet, els últims mapes del temps mantenen la bombolla d'aire càlid al Mediterrani occidental com a mínim fins a mitjans del mes de juny i, per tant, tot fa pensar que l'ambient de ple estiu ens acompanyarà durant quinze o vint dies més.

Pel que fa a l'estat del cel, tampoc esperem gaires canvis. Demà i dilluns, coincidint amb la tímida reculada de les temperatures, reapareixeran els ruixats de tarda al terç nord del país. Seran fenòmens de curta durada, d'intensitat entre feble i moderada i que difícilment acumularan més de 10 o 15 l/m². Aquest diumenge els xàfecs també regaran les muntanyes interiors de Castelló i no seria estrany que s'escapés alguna gotellada cap al delta de l'Ebre o els Ports de Tortosa i Beseit. Però, ara mateix, sembla que aquesta serà tota la pluja que rebrem abans de deu dies. Potser la nit de dijous a divendres s'escaparan quatre gotes, però l'inici del mes de juny serà, amb tota seguretat, sec.

stats