previsions 10/06/2021

La méteo: més tempestes de tarda a l'espera d'una calorada forta

Demà els ruixats tornaran a guanyar protagonisme al Pirineu i en comarques interiors

3 min

BarcelonaEl termòmetre no s'atura. Avui ha continuat la tendència a l'alça dels últims dies, tot i que la pujada ha sigut menys marcada. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 35 graus de Cabanes, i els 33 de Figueres, Terrassa, Girona i Lleida. La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya avui encara ha sigut dues dècimes de grau més alta que ahir i ha arribat a 27,3 graus, més de 4 graus més dels que tocaria. Per tercer dia conseutiu la jornada ha sigut la més calorosa de l'any fins ara.

Avui els ruixats són bastant més puntuals que ahir, se n'han format al Pirineu Oriental i al Prepirineu però la quantitat de llamps i la potència de les nuvolades és força inferior a la d'ahir. Fins a les cinc de la tarda destaquen els 12 l/m2 acumulats a Malniu i els 5 de la Quar.

La qualitat de l'aire ha empitjorat els últims dies, en part a causa de la manca de vent. Avui les estacions de contaminació de l'Eixample i de Gràcia/Sant Gervasi han superat els 100 ug/m3 d'aire, un fet poc habitual des que va començar la pandèmia. Cal recordar que el límit horari permès són 200 ug/m3 d'aire, però que el valors per sobre dels 90 ja denoten una qualitat regular. Tot i aquest pic d'avui, el fet és que des que va començar el 2021 les situacions en què la qualitat de l'aire ha sigut pobre a Barcelona han sigut escasses. Amb les dues superacions de 100 ug/m3 d'aire d'avui, en total són 16 les vegades que ha passat aquest fet a Barcelona des de l'1 de gener. Són dades dràsticament inferiors a les del anys prepandèmia, i gairebé incomparables a les de fa deu anys. Tot i el progressiu retorn a la normalitat dels últims mesos, per ara la contaminació no ha tornat als nivells previs a la crisi de la Covid.

Demà tornarà a augmentar la inestabilitat, i els ruixats i les tempestes guanyaran protagonisme un altre cop. Les tempestes més fortes tornaran a afectar el Pirineu, el Prepirineu i els Ports, però també n'hi haurà a la Catalunya Central o fins i tot a Ponent. No és gens descartable que un cop formats els ruixats s'acostin cap a sectors del Vallès i de la Selva. A la costa els xàfecs només hi arribaran de manera aïllada i en forma de gotellades.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de diumenge.

El cap de setmana serà molt més tranquil. Dissabte només es repetiran alguns ruixats puntuals al Pirineu i diumenge ni tan sols això. El sol predominarà clarament i la calor ja serà difícil d'empassar. Entre diumenge i dimarts els 35 graus se superaran amb certa facilitat a Ponent i a les Terres de l'Ebre, i les màximes podrien superar també aquest llindar a la Catalunya Central i en algunes comarques prelitorals. La pujada serà d'entre 2 i 5 graus respectes als valors d'ahir o d'avui. Un altre cop la calor forta i canicular arribarà abans del solstici.

La primera calorada forta d'aquest any sembla que no durarà més de tres dies. L'escenari més probable a partir de dimecres que ve és una entrada d'aire més fred que ens torni a temperatures normals per a l'època, potser fins i tot fresques. Diferents models de previsió dibuixen amb força confiança aquest gir en el temps, que aniria acompanyat de ruixats i tempestes, sobretot entre dijous i divendres. Caldrà seguir-ho.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de diumenge.
stats