La méteo
previsions 21/09/2022

La méteo: primeres tempestes aïllades a l'espera d'un cap de setmana que començarà amb aiguats

Aquesta nit els ruixats ja seran localment forts a les Terres de l'Ebre i al sud de les Balears

3 min

BarcelonaDivendres de matinada començarà oficialment la tardor i això ja es va notant cada cop més en l'ambient. Aquest migdia la temperatura ha sigut una mica més baixa que ahir, tot i que el descens és lent i progressiu. En el conjunt de Catalunya de mitjana les màximes han sigut mig grau més baixes que ahir, i encara s'han situat un grau per sobre del que caldria esperar per a l'època. Destaquen els 32 graus de Benissanet, els 30 de Tortosa, els 29 del Pantà de Siurana o els 28 de Girona.

Aquesta tarda hi ha hagut algunes primeres tempestes locals però fortes a Mallorca. D'entre les dades oficials destaquen els 16 l/m² de Sineu i els 13 de Porreres, però una estació d'un particular ubicada a Sencelles ha arribat a registrar 24 l/m², 19 els quals en només deu minuts.

Avui a última hora caldrà estar pendents d'un primer focus de tempestes puntualment fortes que, si bé es formaran bàsicament sobre el mar, durant la nit i les primeres hores del matí podrien afectar punts de les Terres de l'Ebre, sectors del sud de Mallorca o de les Pitiüses i també punts de costa del País Valencià. Seran sempre aiguats aïllats, però allà on apareguin poden deixar molta aigua en poca estona. El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja que afecta des del Tarragonès fins al Montsià. Demà serà un dia més mogut i inestable en tots aquests sectors, però a Catalunya el sol seguirà predominant més que els núvols. A la tarda poden aparèixer tempestes en punts del Pirineu i del Prepirineu. La temperatura seguirà baixant una mica més, sobretot pel que fa als valors diürns.

Els models de previsió segueixen apuntant a una situació de pluges extenses de cara al cap de setmana, tot i que encara hi ha moltes coses per definir. Tot fa pensar que les pluges més generals arribaran a partir de la tarda de divendres. La tarda i nit de divendres a dissabte és molt possible una primera tongada de precipitacions força extensa, però que sobretot afectarà punts de la costa i del prelitoral. Ja a l'inici del cap de setmana caldrà estar pendents de la possibilitat d'aiguats que en alguns casos puguin deixar més de 100 l/m².

Encara hi ha incertesa en el pronòstic, però un altre moment de pluges abundants s'entreveu de cara a la tarda i nit de dissabte, en aquest cas amb precipitacions que afectaran també més clarament comarques interiors, sobretot punts del Prepirineu i de la Catalunya Central. És bastant possible que entremig d'aquestes tongades de pluja hi hagi moments de treva amb pluges molt minses i fins i tot sense pluja i amb clarianes. El temps de cara a diumenge encara és més incert, però és possible que els ruixats siguin més intermitents i que les precipitacions vagin de baixa. Les pluges més abundants del cap de setmana sembla que afectaran, d'una banda, la costa i, de l'altra, sectors de la Catalunya Central i punts del Pirineu i Prepirineu. Amb els mapes d'avui el risc més alt de pluges fortes que puguin acumular més de 100 l/m² se situa en indrets pròxims al mar.

La temperatura nocturna pujarà una mica en l'inici del cap de setmana –les nits seran menys fresques entre divendres i dissabte–, però cap al final del cap de setmana notarem l'ambient més de tardor d'aquest mes de setembre fins ara, sobretot al Pirineu i en comarques interiors. La setmana que ve seguirà entrant l'ambient de tardor, però el més probable és que aquest canvi vaig arribant de manera progressiva i sense una baixada forta de la temperatura. En tot cas, no hi ha rastre d'estiuets com a mínim fins a principis d'octubre.

stats