La méteo

La méteo: ruixats a qualsevol punt i clara refrescada

El plat fort del canvi de temps arribarà dijous, però per Sant Joan tindrem més calma

3 min

BarcelonaL’ambient va tornar a ser de ple estiu ahir, amb calor intensa de fins a gairebé 35 °C a Ponent i més nits tropicals (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Aquest dimecres començarà a apropar-se un embossament d’aire fred que provocarà els primers canvis en el temps. El plat fort arribarà dijous, quan els xàfecs arribaran a qualsevol punt del país juntament amb una clara refrescada. Precisament dijous entrarem oficialment a l’estiu, però sembla que la calma tornarà el cap de setmana llarg de Sant Joan.

Dimecres: primers canvis

L’apropament de l’embossament d’aire fred en altura farà que els intervals de núvols vagin a més en general. Un dia de cel més canviant o variable a mesura que avancin les hores, així com terrós per l'arribada de pols en suspensió . S’esperen alguns primers xàfecs al Pirineu i al Prepirineu, sobretot a la tarda. A la resta del país no es descarta algun ruixat o gotellada local, però en conjunt poca cosa, i força calma a la majoria de comarques. En tot cas, per poca aigua que caigui ho farà acompanyada de fang.

Tot plegat amb unes temperatures que es mantindran semblants a les de dimarts, amb ambient càlid i estiuenc. També es repetiran nits tropicals en punts de la costa i de la meitat sud del territori. L’excepció la trobarem a les comarques de Lleida, especialment al Pirineu, on els termòmetres començaran a baixar.

Dijous: xàfecs i refrescada

El temps estarà ben mogut dijous, dia en què arribarà oficialment l’estiu, a les 22.51 h. S’espera una jornada molt canviant, amb força núvols i risc de precipitacions a qualsevol punt del país. Amb els mapes actuals, els xàfecs més destacats i probables s’esperen a les comarques de Girona, Barcelona i Lleida. Encara hi haurà pols en suspensió, així que la pluja podrà anar acompanyada de fang.

A la zona pirinenca les quantitats d’aigua poden superar localment els 20 o 40 l/m², bones notícies de cara a seguir omplint els embassaments. No es descarta alguna tronada localment intensa. Tot plegat amb una clara baixada de les temperatures. Una refrescada que, localment, farà que les màximes quedin entre 5 i 10 graus més baixes en zones de l’interior i del Pirineu. Calor molt continguda per a l’època.

Divendres: clara millora

Divendres encara quedaran restes de nuvolades i d’algun ruixat al nord del país, però en general el temps millorarà clarament. El sol i la calma guanyaran terreny, amb temperatures que també remuntaran al centre del dia.

Quin temps ens espera per Sant Joan?

Sembla que el temps es mantindrà força tranquil el cap de setmana i també de cara a la revetlla i el dia de Sant Joan. Amb els últims mapes dels models meteorològics, no es descarten nuvolades de tarda que puguin deixar algun xàfec al Pirineu i al nord-est, però en conjunt no s’espera pluja. Dies en conjunt aprofitables i amb calor normal per a l’època i sense extrems.

Balanç de la calor del dimarts

L'ambient va tornar a ser de ple estiu aquest dimarts, amb temperatures que, fins i tot, van quedar més altes en àrees del litoral i del prelitoral, amb marcada sensació de xafogor. La majoria de màximes es van moure entre els 27 i els 32 °C, tot i que més frenades en punts costaners i del Pirineu. Un dia més, els valors més alts es van registrar a Ponent, on es van fregar els 35 °C, tot i que no es va superar aquesta xifra, com sí que va passar dilluns. Destaca la màxima de 34,7 °C assolida a Lleida ciutat. Les nits tropicals van anar a més, amb mínimes pel damunt dels 20 °C no només en zones litorals, sinó també en punts de la meitat sud i de Ponent. Avui dimecres encara farà força calor, però dijous refrescarà.

stats