La méteo
previsions 09/11/2022

La méteo: primers ruixats a l'espera d'un tram central del novembre més mogut

Aquesta nit descarregaran alguns ruixats a prop de mar i entre demà i divendres hi haurà aiguats a les Balears i al País Valencià

3 min

BarcelonaEl pas d'un front està provocant avui un dia més tapat i amb alguns ruixats que fins a mitja tarda han sigut molt aïllats. El xàfec més intens s'ha format a les Terres de l'Ebre on s'han arribat a acumulat 17 l/m² a Ulldecona. Fins a les 17 h també ha caigut 1 l/m² al Montsec d'Ares i dècimes de litre a Horta de Sant Joan i al Pont de Suert. Durant la tarda seguiran apareixent xàfecs dispersos al Pirineu i a partir del vespre el temps també serà molt insegur en comarques de Girona i de Barcelona, especialment a la costa i al prelitoral centrals on podria arribar a descarregar algun xàfec intens.

Aquesta tarda no ha sigut tan càlida com la d'ahir en general, però encara s'han tornat a superar els 25 graus en algunes comarques. Destaquen els 26,1 ºC de l'Observatori de l'Ebre de Roquetes, els 25,3 del Prat de Llobregat, els 25 de Tarragona els 24,6 de l'Ametlla de Mar. De mitjana hi ha hagut gairebé 4 graus més dels que tocaria per a l'època.

Comença una fase de temps més inestable al Mediterrani que de moment es notarà sobretot a les Balears i al País Valencià. Demà al matí són possibles alguns aiguats a les Balears, ruixats molt irregulars però que podrien deixar 10 o 20 l/m² en poca estona. A mesura que avanci el dia la inestabilitat s'anirà centrant al País Valencià, on de cara a divendres es podrien acumular algunes pluges abundants.

A Catalunya demà hi haurà intervals de núvols al litoral sud, però en general el sol predominarà. Divendres és bastant possible que plogui a les Terres de l'Ebre, i no és gens descartable un escenari en el qual de cara a la tarda i el vespre els xàfecs també arribin amb intensitat a la Costa Daurada o fins i tot a la costa central. També es podrien escapar ruixats més puntuals a l'Empordà i el Rosselló, i, en canvi, com més a Ponent i més cap al Pirineu més sol farà.

El cap de setmana s'entreveu variable, però un escenari de pluges més o menys extenses no és probable. El pronòstic és una mica incert, però el més probable és que dissabte els ruixats continuïn afectant molt més clarament el País Valencià que Catalunya. De cara a diumenge el pronòstic és encara menys clar, però a hores d'ara el més probable és que sigui un dia mig ennuvolat i només amb ruixats puntuals.

Pel que fa a la temperatura, a poc a poc el termòmetre anirà reculant, però no hi ha indicis d'un canvi sobtat com el del cap de setmana passat. Fixeu-vos que en els mapes de diferència de temperatura entre avui i els pròxims dies hi ha vermell en moltes comarques de l'oest: amb més sol la temperatura els pròxims migdies serà més alta que avui a Ponent. En canvi, a la costa a partir de divendres i de cara al cap de setmana sí que es notarà un ambient més fred al migdia. De nit la temperatura també baixarà sensiblement però no farà ni de bon tros tant de fred com el cap de setmana passat.

Els models de previsió continuen apuntant a un tram central del novembre amb possibilitats de pluja, però continua sense definir-se encara un moment concret o un episodi identificable. Cap al centre de la setmana és quan hi ha més possibilitats de precipitacions, però a hores d'ara no hi ha motius per a un optimisme desmesurat. Els mapes de probabilitat que arribi a ploure marquen valors destacables, però els que identifiquen la possibilitat de pluges significatives encara no s'enfilen.

Pel que fa a temperatures, tampoc hi ha gran cosa clara a llarg termini. És poc probable que torni a fer fred i que reapareguin les glaçades durant els pròxims set dies, però a més llarg termini gairebé tots els escenaris són possibles; caldrà esperar per saber si encararem un tram final de novembre fred o si es mantindrà la dinàmica de les últimes setmanes.

stats