previsions 19/10/2021

La méteo: nit gairebé d'estiu abans d'un canvi sobtat de temps

La nit de dijous a divendres descarregaran xàfecs en diverses comarques

3 min

BarcelonaJornada de força calor per ser la segona quinzena d'octubre. Avui la màxima s'ha enfilat fins als 27,3 a la partida de la Femosa, a Lleida. Destaquen també els 26,5 graus d'Anglès, els 26,1 de Banyoles, els 25,7 de Figueres i de Tortosa i els 25,5 de Girona. La mitjana de les temperatures màximes per al conjunt de Catalunya ha sigut 3,1 graus superior al valor de referència dels últims 12 anys per a aquesta data. Avui no s'han repetit els ruixats aïllats d'ahir a prop de la costa, però cal tenir en compte que durant la matinada no seran descartables fenòmens puntuals d'aquest estil a prop de mar.

Un element a tenir en compte de cara a les pròximes hores serà el vent de garbí: tant aquesta tarda com demà bufarà amb cops de fins a 50 km/h al sud de la Costa Brava, i es deixarà sentir en moltes comarques de Girona i de la costa central. Aquest vent farà que la pròxima nit sigui exageradament suau en aquestes comarques, fins al punt que en alguns indrets hi haurà una mínima tropical, és a dir, que no es baixarà dels 20 graus en tota la nit. No serien les mínimes tropicals més tardanes mai registrades a Catalunya, però sí de les més tardanes com a mínim de l'última dècada. Cal tenir en compte que les mínimes es mesuren entre 00 i 24 h solars, és a dir que perquè es doni una temperatura mínima tropical no n'hi ha prou que la nit sigui xafogosa, sinó que la temperatura s'ha de mantenir per sobre dels 20 graus fins a la mitjanit solar següent.

Total de nits tropicals comptabilitzades a partir de dades de 87 estacions del Meteocat

Al migdia la temperatura tocarà sostre entre avui i demà. Dijous encara serà un dia clarament càlid per a l'època en moltes comarques centrals i del sud, però al Pirineu i Prepirineu el termòmetre ja començarà a baixar clarament. A partir de divendres tornarà la tardor real, el cap de setmana es repetirà l'ambient fred que ja hem tingut en alguns moments de l'octubre i tot fa pensar que aquesta serà la tònica que predominarà durant bona part de la setmana que ve. En molts indrets la baixada serà de més de cinc graus. Entre divendres i dijous de la setmana que ve farà un fred normal per a l'època o fins i tot una mica avançat per al calendari. Quines seran les temperatures del cap de setmana de la castanyada encara és poc clar.

Diferència prevista entre la temperatura mínima d'avui i la de dissabte

Pel que fa a l'estat del cel, demà no cal esperar gaires canvis, tot i que hi haurà algunes estones més que avui de cel mig ennuvolat o enterbolit. Seguiran sense ser descartables ruixats aïllats a prop de la costa, però en la gran majoria dels casos no plourà. Dijous el temps serà cada cop més insegur. Al matí ja es podrien escapar ruixats aïllats a la costa central i a la Costa Brava, però sobretot plourà a la tarda en punts del Pirineu Oriental i de la Catalunya Central.

La nit de dijous a divendres els ruixats s'estendran per més comarques centrals, no només interiors sinó també de la costa. On és més probable que aquesta tongada de pluja pugui deixar quantitats de 10 o 20 l/m² és en comarques com el Ripollès i Osona, però no és descartable que també pugui ploure amb ganes en altres punts de la Catalunya Central i en àmbits com el Penedès, el Garraf, el Vallès, el Maresme i en general al voltant de Barcelona. També a les Balears són probables algunes pluges destacables, sobretot a les Pitiüses.

Sembla clar que els ruixats no s'allargaran més enllà de divendres a mig matí, i que el cap de setmana començarà amb molt de sol. Diumenge podrien arribar bandes de núvols però el temps continuarà sent estable. La tramuntana marcarà l'inici del cap de setmana, però probablement el vent minvarà a partir de dissabte al migdia. Les nits del cap de setmana seran de les més fredes de la tardor fins ara.

Probabiltat en tant per cent que plogui durant el vespre de dijous
Probabiltat en tant per cent que plogui durant la matinada de divendres
stats