La méteo
previsions 06/09/2022

La méteo: la calor intensa se'n va, però encara tornarà un altre cop

Els pròxims dies seran de temps variable però els ruixats seguiran bastant puntuals

3 min

BarcelonaTarda de calor molt intensa, amb temperatures màximes que han arribat a superar els 35 graus en algunes comarques. D'entre els valors més alts d'avui destaquen els 37 °C de Cabanes, els 36,7 de Vinebre, els 36,3 de Benissanet, els 36 de Figueres o els 35,2 de l'Observatori de l'Ebre. La mitjana de les temperatures màximes a Catalunya ha arribat a 29,3 graus, més de quatre graus per sobre del que tocaria per a l'època. Amb dades des del 2009 els únics migdies més calorosos que hi ha registrats a Catalunya en un mes de setembre daten del 2016, llavors el mes va començar amb una setmana seguida de calor encara més forta que l'actual.

Cada dia el sol surt més tard però la temperatura no baixa. Aquesta matinada ha sigut tòrrida al centre de Barcelona, on la mínima no ha baixat de 25,2 ºC. Amb dades des del 2009, l'única matinada més calorosa al setembre és la del dia 5 de setembre del 2016 en què la temperatura no va baixar de 25,7 ºC. En el conjunt de Catalunya hi ha també molt pocs precedents d'una matinada tan calorosa durant el mes de setembre en els últims anys. La mitjana de les mínimes avui s'ha situat en 18 ºC, encara més alta que ahir. Només hi ha tres valors més alts que aquest en els últims 13 anys.

Al migdia avui tornarà a fer molta calor. La temperatura, de fet, serà força més alta que ahir en molts punts de la costa i del prelitoral, però això serà a canvi d'una baixada de la humitat. La sensació tèrmica continuarà superant els 35 ºC, amb màximes reals que avui saltaran amb facilitat per sobre dels 30 ºC. Calor de ple estiu.

Demà i dijous cal esperar un panorama de cel més variable i un temps altre cop una mica més insegur. Aquest dimecres els núvols augmentaran sobretot a la tarda, però les tempestes que apareguin seran bastant puntuals. A les Terres de l'Ebre, en punts del prelitoral sud i de l'altiplà central és on hi haurà més possibilitat de tempestes demà a la tarda. Com ja ha passat els últims dies, allà on plogui pot fer-ho amb moltes ganes. El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja de cara a demà que afecta les Terres de l'Ebre i comarques com el Baix Camp, l'Alt Camp, el Priorat i la Conca de Barberà. Dijous els ruixats seran fins i tot més escassos, tot i que el dia pugui ser variable i mig ennuvolat.

Pel que fa a la temperatura, cal esperar que a partir de demà comenci una baixada del termòmetre que es notarà més de cara a dijous i l'inici del cap de setmana. Arribarem a divendres amb un ambient més normal de final d'estiu, encara amb calor però amb temperatures molt més raonables i normals per a l'època.

Encara és una incògnita, però, què passarà a partir de diumenge i de cara a l'inici de la setmana que ve. A cada actualització dels models de previsió l'escenari canvia bastant, tot i que hi ha bàsicament dues opcions obertes: una nova calorada que pugui provocar temperatures fins i tot més altes que les d'ahir o avui de cara a la Diada i l'inici de la setmana que ve, o bé la continuació de l'ambient de final d'estiu dels pròxims dies, amb temperatures cada cop una mica més baixes. A hores d'ara l'escenari d'una nova calorada és el que té més opcions, però encara és aviat per assegurar-ho.

Pel que fa a l'estat del cel, de cara al cap de setmana podrien aparèixer més xàfecs de tarda, sobretot entre el Pirineu Oriental, la Catalunya Central i també algunes altres comarques de Girona i de Barcelona, sectors del prelitoral i de la costa on a les tardes el temps també serà més insegur de cara a divendres i dissabte.

És possible que durant la part central de la setmana que ve arribi una situació de pluges una mica més destacables, sobretot en sectors del Pirineu i Prepirineu, però a hores d'ara això encara és poc clar en els pronòstics. En tot cas, els colors ataronjats i vermellosos en els mapes que mostren la probabilitat que arribi a ploure en algun moment del dia fan pensar que com a mínim al Pirineu la setmana que ve serà de temps canviant i amb alguns ruixats irregulars.

stats