La méteo

La méteo: el juny començarà amb noves tempestes i més fresca

Entre divendres i dissabte les temperatures tocaran fons amb temps mogut, però diumenge tindrem una clara millora.

3 min

BarcelonaLa calor encara va ser intensa dijous amb més de 34 ºC a l'interior de l'Ebre, però les temperatures ja van baixar al nord amb xàfecs i tempestes que van deixar autèntics patacs d'aigua amb més de 40 l/m² (trobareu totes les dades al final d'aquesta informació). La refrescada arribarà a tot arreu per acomiadar el maig i donar la benvinguda al juny divendres i el cap de setmana. Les temperatures baixaran localment amb ganes al prelitoral i a l’interior. Un retorn de l’ambient primaveral que anirà acompanyat de nous ruixats i tronades irregulars en algunes zones.

Nit i matinada: temps mogut

El front que ens ha creuat seguirà fent augmentar l’aire fred en altura, amb inestabilitat més marcada. Per tant, durant aquesta nit i matinada es repetiran xàfecs i tronades en punts del Prepirineu, del Prepirineu (sobretot l’oriental) i del nord-est, però també en altres zones de forma dispersa, sobretot al Camp de Tarragona i comarques de Barcelona. Les temperatures mínimes baixaran.

Divendres: clara refrescada

L’últim dia del mes de maig ens llevarem amb més fresca i les temperatures també baixaran al centre del dia. El descens pot ser marcat: de més de 5 graus respecte a dijous al prelitoral i a l’interior. Moltes màximes es mouran entre els 20 i els 25 °C, tot i que a Ponent i al sud es fregaran localment els 30 °C. En tot cas, calor molt moderada i ambient més primaveral i lluny de l’estiu avançat dels últims dies. Al Pirineu la sensació de fresca es mantindrà tot el dia.

Tot plegat amb una mica de tot pel que fa a l’estat del cel. Després de les restes de ruixats de primera hora en punts sobretot del litoral i del prelitoral, hi haurà una pausa. Serà a la tarda quan les nuvolades tornaran a créixer amb ganes i es repetiran xàfecs i tempestes irregulars en zones del Pirineu i del Prepirineu, però també del nord-est de forma més dispersa. En canvi, el sol i la calma dominaran com més a Ponent i més al sud. La tramuntana bufarà al nord de l’Empordà i el mestral es deixarà notar intermitentment a la meitat sud del país.

Dissabte: més fresca

Les temperatures encara baixaran més el primer dia del mes de juny. Donarem la benvinguda a l’estiu meteorològic amb ambient primaveral i poc càlid. De matinada i a primeres hores cauran ruixats dispersos en punts del Pirineu, del prelitoral, del litoral i del nord-est. De nou, a la tarda cauran xàfecs i tronades entre Barcelona i Girona, així com al Pirineu i al Prepirineu. Localment es repetirà algun patac d’aigua. A la nit els ruixats poden arribar a més comarques. La cota de neu rondarà els 2.400 metres al Pirineu.

Diumenge: pugen les temperatures

Els termòmetres es recuperaran una mica diumenge després de tocar fons dissabte. Malgrat tot, l’ambient es mantindrà força normal per a l’època en general, fins i tot per sota del que tocaria al nord del país. Es repetiran alguns ruixats locals de tarda a l’interior nord-est i al Pirineu oriental, però tot plegat poca cosa i menys important que els de dies enrere. La setmana que ve començarà força tranquil·la i els termòmetres es tornaran a disparar. 

Balanç de les tempestes

Les fortes tempestes de dijous a la tarda han afectat les comarques del Pirineu i del Prepirineu, del nord de Barcelona i de Girona. Alguns patacs d'aigua han estat importants i han deixat entre 20 i 40 l/m² en algunes zones, però localment més a Osona i al Lluçanès. Destaquen els 44 l/m² acumulats a Orís, 43 al Pantà de Sau o 40 a Montesquiu i a Perafita. Una aigua que ha caigut precisament allà on més fa falta, a les conques internes. Això permetrà seguir fent pujar els embassaments. Les tronades han afectat de ple la Patum de Berga (Berguedà).

stats