La méteo
previsions 09/09/2022

La méteo: nova calorada forta a l'espera de pluges

Aquesta tarda s'escaparan ruixats aïllats, però el cap de setmana serà assolellat i cada cop més calorós

4 min

BarcelonaTarda de xàfecs aïllats però intensos en punts del prelitoral. Un primer xàfec s'ha format entre el Vallès i el Baix Llobregat on han caigut 6 l/m² a Valldoreix, 4 a Castellbisbal, 3 a Sant Andreu de la Barca i entre 1 i 2 l/m² en diferents barris alts de Barcelona. Una mica més tard ha aparegut també un petit xàfec a la Serralada Transversal, tot plegat fenòmens aïllats que no aniran a més. En general aquest migdia ha fet més calor que ahir. La mitjana de les temperatures màximes a Catalunya ha pujat un grau més que ahir, destaquen els gairebé 35 graus de Benissanet i de Vinebre o els 34 de Tortosa i de Vinyols i els Arcs.

Aquesta nit ha sigut una mica menys xafogosa en indrets de la costa, però en general continua l'ambient notablement més calorós del que caldria esperar per l'època. Una de cada quatre estacions de les quals fem seguiment ha tingut encara una mínima tropical de més de 20 graus. També en aquest aspecte l'estiu està sent realment excepcional. Si es compara la quantitat de nits tropicals que ja hi ha hagut a Catalunya aquest 2022 amb les dades dels últims tretze anys, es veu clarament l'anomalia d'aquest estiu molt dur i molt llarg. D'anys recents en què com a molt hi havia hagut al voltant de 1.500 nits tropicals hem passat a un 2022 en què segurament s'acabarà arribant a les 2.300.

Avui reapareixeran alguns ruixats, que si bé seran força aïllats, allà on apareguin poden descarregar amb intensitat. Els ruixats més probables arribaran a partir del migdia i podrien afectar tant llocs del Pirineu Oriental i de la Catalunya Central com sectors del prelitoral central com el Penedès i el Vallès. El fet que hi hagi menys núvols afavorirà que al migdia la temperatura pugi més que ahir, sobretot en moltes comarques de la meitat oest de Catalunya. Màximes per sobre dels 30 graus, però en general encara força lluny dels 35.

Probabilitat en tant per cent que arribi a ploure en algun moment del dia

Demà també hi haurà nuvolades i s'escaparan ruixats aïllats al Pirineu Oriental i als Ports. Aquest dissabte a la tarda no és descartable també algun ruixat aïllat al voltant del Montseny o de Montserrat, però serien fenòmens aïllats i de curta durada. Per la Diada el sol predominarà d'una manera més clara i la possibilitat de ruixats de tarda serà fins i tot més baixa.

Hi ha molts ingredients interessants en la previsió a mitjà termini. Segurament el més important sigui la forta pujada de la temperatura que encara tornarem a experimentar a partir de diumenge i com a mínim fins dimarts. Una potent entrada d'aire càlid acompanyada de pols del Sàhara reactivarà les temperatures de fins a 35 graus a Ponent i les sensacions tèrmiques fins i tot superiors a aquest llindar a la costa.

L'estiu s'està estirant fins a nivells que fins i tot en el context dels últims anys són estranys. Són comptades les vegades que s'han superat els 35 graus més tard de l'Onze de Setembre a Lleida. Amb dades des del 1960, només va passar el 1962, el 1987 i el 2000, mai més tard del 15 de setembre. Més probable sembla encara el fet que hi pugui haver mínimes de més de 25 graus a la costa, sobretot a la costa central. A l'aeroport del Prat, amb dades des del 1944, no hi ha registrada cap mínima de més de 25 graus al setembre i molt poques de més de 24. Precisament l'any passat va haver-hi una temperatura mínima de més de 24 graus el 14 de setembre, però fins llavors no n'hi havia registrada cap més tard del dia 6.

La situació de calor forta es podria acabar clarament a partir de dimecres en moltes comarques de la meitat oest de Catalunya, però el final és més difós a la costa, on la cosa més probable és que la xafogor simplement es vagi esvaint lentament a mesura que avanci la setmana. En tot cas, sembla bastant probable que a partir del cap de setmana següent ens estabilitzem en temperatures més normals de final d'estiu.

Pel que fa a l'estat del cel, la setmana que ve arribaran diverses pertorbacions actives. A mesura que avancen les actualitzacions dels models de previsió es va confirmant cada cop més una situació de pluja a l'oest de Catalunya entre dimarts i dimecres, una regada extensa a Ponent i que podria ser abundant en sectors del Pallars i la Ribagorça. A prop de la costa aquesta tongada de precipitació podria passar bastant de llarg o deixar pluja molt minsa, però en canvi alguns models insisteixen a dibuixar una segona ploguda de cara al tram final de la setmana i, en aquest cas, les comarques centrals i de l'est podrien sortir-ne més beneficiades. Estem parlant d'una previsió a més de set dies vista i, per tant, són possibles encara molts canvis, però de moment els models de previsió apunten amb confiança cap a aquesta possibilitat. Caldrà seguir-ho.

stats