La méteo
previsions 07/08/2022

Ruixats diaris, però no a tot arreu

La setmana que ve plourà cada dia en un indret o altre del país però difícilment arribarà a fer-ho a la façana litoral

2 min
Creixement de nuvolades, ahir a la tarda, des del Vallès Oriental.
Escolta aquí la previsió del temps

Els xàfecs d'aquest dissabte a la tarda van deixar 23 litres a Castellar de n'Hug, 20 a Sort, 16 a Viladrau o 13 a la Seu d'Urgell. Les precipitacions es van concentrar a les comarques pirinenques i a l'entorn del Montseny, però cap al tard va entrar un nucli tempestuós per ponent que va remullar alguns pobles del Segrià. On va ploure els termòmetres van recular de forma sobtada, i la nit ha sigut de bon dormir en força comarques del terç nord del país; prop de mar, en canvi, la matinada ha sigut especialment xafogosa i el termòmetre, per exemple, no ha baixat dels 24 ºC a Amposta i a Portbou, dels 25 a Tarragona o dels 27 al centre de Barcelona.

Avui la calor ha afluixat una mica. Al migdia els termòmetres han quedat lleugerament més frenats que ahir a la meitat oriental de Catalunya però les màximes encara s'han enfilat fins als 36 graus a Tàrrega o els 37 a Lleida i a Tremp. Aquests registres no són extraordinaris, però sí que superen en dos o tres graus la mitjana climàtica de les nostres contrades en aquestes dates. I l'última actualització dels mapes del temps confirma que aquesta calorada –no especialment extrema però sí molt persistent– es mantindrà durant tota la setmana vinent i que, probablement, tocarà sostre de cara al pròxim dissabte. Per tant, tot apunta que passarem la primera quinzena del mes d'agost amb més calor de la que tocaria, fins i tot tenint en compte que ens trobem en plena canícula.

Previsió de pluja acumulada fins diumenge que ve.

Pel que fa a l'estat del cel, es mantindrà la dinàmica d'aquests últims dies: matins bàsicament assolellats i tardes amb ruixats que apareixeran dia sí i dia també però que pràcticament sempre quedaran restringits a les comarques interiors. De fet, si fem un cop d'ull a la previsió de pluja acumulada en tota la setmana que ve, podrem observar que en força comarques pirinenques es recolliran més de 50 o 60 l/m², però que difícilment arribarà a ploure en molts trams de la costa central i de la Costa Daurada.

Aquest diumenge els xàfecs sobtats afectaran el Pirineu, el Prepirineu i la Catalunya Central, amb acumulacions puntuals de 25 o 30 litres en poca estona -a les sis de la tarda se n'havien recollit 40 a la Quar (Berguedà), 36 a Castellar de n'Hug o 28 a Das i a la Pobla de Lillet- i acompanyats, com els últims dies, de fortes ratxes de vent i abundant aparat elèctric. Dilluns els ruixats difícilment s'escaparan de l'àmbit pirinenc, però dimarts tornaran a regar, poc o molt, la majoria de comarques interiors. I ara mateix tot apunta que el paraigua s'haurà de continuar obrint cada tarda en un indret o altre del país com a mínim fins a la Mare de Déu d'Agost.

stats