previsions 09/09/2021

La méteo: Els xàfecs forts però molt dispersos seguiran els dies vinents

La calor afluixarà en general però el canvi es notarà poc a la costa

3 min

Tarda de ruixats molts irregulars i dispersos, que allà on descarreguen ho fan amb força i de forma bastant insistent. Les pluges més abundants fins a mitja tarda s'havien acumulat sobretot en punts de l'Anoia, on en alguns casos la intensitat de la precipitació ha provocat que l'aigua hagi corregut pels carrers. També estava plovent amb ganes en altres comarques de la Catalunya Central. Aquestes són les precipitacions més abundants fins a les 8 de la tarda (en l/m²):

  • Santa Margarida de Montbui, 32
  • Manresa, 31
  • Els Hostalets de Pierola, 28
  • Os de Balaguer, 26
  • Sant Sadurní d'Anoia, 25
  • Vilafranca del Penedès, 25
  • Igualada, 24
  • Olesa de Montserrat, 22
  • Sant Pau de Segúries, 22
  • Berga,19
  • Moià, 18

El Meteocat té actiu un avís per possibles pluges intenses que afecta la gran majoria de comarques; el perill es considera alt en un grup de vuit comarques centrals, des de l'Alt Camp i la Conca de Barberà fins al Moianès i el Bages. Ahir un fort aiguat localitzat va arribar a descarregar 82 l/m² al Port del Comte.

Els xàfecs s'aniran repetint els dies vinents, però seran sempre pluges molt irregulars, disperses i de poca estona. Demà a la tarda els xàfecs no seran tan freqüents com avui, però tornaran a ser protagonistes al Pirineu, a la Catalunya Central i al prelitoral. En aquest cas es podrien acostar més a la costa, sobretot a les comarques de Girona i de Barcelona.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

La nit ha sigut encara molt xafogosa. Gairebé un 40% de les estacions del Meteocat de les quals fem seguiment diari han registrat una temperatura mínima tropical, és a dir, de més de 20 graus. Les mínimes han sigut similars o encara una mica més altes que les d'ahir: al centre de Barcelona la mínima s'ha quedat en 23,9 graus, i a Badalona en 23,7. Són ja quatre nits de mal dormir seguides, les temperatures nocturnes dels últims dies només han sigut similars aquest any en els dos períodes de calor més forta de l'estiu: el de mitjans d'agost i el de finals de juliol.

El cap de setmana la dinàmica no serà gaire diferent. La Diada serà el dia amb menys ruixats dels pròxims quatre, però igualment a la tarda hi haurà possibilitat de xàfecs curts i intensos al Pirineu i a la Catalunya Central. Diumenge pot ser el dia en què els xàfecs afectin més les comarques que més ho necessiten: les de l'est, però seguirem en un context de ruixats molt intermitents i molt dispersos que no faran ploure de manera extensa i general.

A poc a poc la xafogor s'anirà apagant, però a la costa és on més difícil serà de percebre el canvi. Les nits i els migdies vinents no seran tan calorosos, però no hi haurà un canvi brusc de la temperatura, sobretot a prop de mar. Entre dilluns i dimarts de la setmana que ve la temperatura podria repuntar lleugerament, però a mesura que avanci la setmana que ve la sensació de final d'estiu es farà cada cop més evident.

La setmana que ve hi haurà noves possibilitats de pluja. Entre dimarts i dimecres s'entreveu una nova tongada de precipitacions que podria ser més extensa. A hores d'ara els models de previsió dibuixen més possibilitats de pluges relativament abundants a la meitat oest que no pas a l'est, que és on fa més falta. Caldrà seguir-ho.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'ahir i la d'avui
stats