previsions 14/05/2021

La méteo: s'acaben els ruixats i puja la temperatura

Demà el vent es deixarà sentir moderat i la temperatura tornarà a acostar-se als 25 graus

3 min

BarcelonaDurant la tarda encara descarregaran ruixats aïllats en punts del Montseny, la Selva, l'Alt Maresme i Osona, però amb el pas de les hores el temps serà cada cop més tranquil. Aquest matí les pluges han deixat registres inesperadament abundats en alguns pobles del Montseny i el Montnegre. Diferents pluviòmetres particulars ubicats a Sant Celoni han registrat pluges d'entre 30 i 61 l/m2. A Santa Maria de Palautordera n'han caigut 34, i a Tagamanent, 20. En canvi, en un municipi tan pròxim a aquests com Cardedeu només hi ha caigut 1 l/m2, i a Granollers gairebé ni una gota. De nit ha plogut amb ganes en una franja de comarques del sud i de Ponent. Destaquen els 19 l/m2 de Prades i Ulldemolins, els 17 de la Granadella, els 12 de Falset o els 9 de Lleida. Les màximes més altes d'avui han sigut els 25 graus d'Alcanar i Castellbisbal, i els 24 de Tortosa i Tarragona, on el mestral ha ajudat a fer pujar el termòmetre.

El cap de setmana no es repetiran els ruixats d'avui. Demà i diumenge seran dies enterbolits o mig ennuvolats en molts casos, però només al Pirineu s'arribaran a escapar alguns ruixats puntuals. Demà cauran només algunes gotes al vessant nord de la serralada, i diumenge a la tarda pot arribar a ploure també al Pirineu Oriental. En general durant el cap de setmana hi haurà més núvols al nord i a l'oest que no pas a la costa.

El cap de setmana tornarà a fer força calor. Demà i diumenge la temperatura pujarà clarament al migdia, fins al punt que diumenge es tornaran a superar els 30 ºC a Ponent i a les Terres de l'Ebre, com ja va passar el cap de setmana passat. Ambient de primavera avançada. La setmana que ve començarà amb una entrada d'aire més fresc que tornarà a fer baixar el termòmetre: dilluns i dimarts l'ambient serà més similar al d'avui, però en canvi a mitjans de setmana tornarà a fer calor al migdia. En definitiva: pujades i baixades del termòmetre.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de diumenge.

D'aquest cap de setmana també cal tenir en compte que el vent seguirà estant present. Demà bufarà entre ponent i garbí, amb cops que a primera hora de la tarda podran arribar a superar els 50 km/h a l'altiplà central i en algunes comarques de la Catalunya Central i de Girona. Diumenge bufarà amb menys ganes.

Res fa pensar que la setmana que ve hagi d'estar marcada per la pluja. Dilluns serà segurament un dia mig ennuvolat i una mica insegur a l'est, però gairebé no plourà enlloc. És probable que dimarts, dimecres i dijous segueixin arribant sistemes frontals que mantinguin el cel enterbolit o mig ennuvolat, però difícilment arribarà a ploure, més enllà de ruixats puntuals al Pirineu.

Què passarà a llarg termini? El més probable és que a partir de dimecres de la setmana que ve la temperatura pugui pujar clarament. Hi ha incertesa però segurament arribarem al cap de setmana amb temperatures normals o fins i tot altes per a l'època. Hi ha, però, una tendència interessant que marquen els dos grans models de previsió a llarg termini: el més probable a hores d'ara és un tram final de maig fresc. Aquest mapa indica l'anomalia de temperatura prevista per a la setmana del 24 al 31, segons el model del Centre Europeu de Prediccions. Caldrà veure si es va confirmant aquesta tendència, però en tot cas és poc probable que hi hagi gaires dies d'estiu avançat durant el tram final de maig.

Anomalia de temperatura prevista durant la setmana del 24 al 31 de maig, segons el Centre Europeu de Prediccions.
stats