La méteo
previsions 14/09/2022

La méteo: tongada de ruixats a l'est abans d'un cap de setmana amb regust de tardor

Divendres tornarà a ploure amb ganes, però en aquest cas els xàfecs canviaran de sector

3 min

BarcelonaContinua el descens de la temperatura. Dilluns un 75% de les estacions de les quals fem seguiment van superar els 30 graus, i la dada va baixar fins al 32% i avui s'ha quedat només en un 8%. La calor intensa està marxant i ja no tornarà, tot i no serà fins dissabte que es notarà un canvi més evident que farà arribar la sensació de final d'estiu. Avui les temperatures més altes s'han tornat a produir a l'Empordà, destaquen els 32 graus de Cabanes i del Pantà de Darnius-Boadella. Durant les últimes setmanes hi ha hagut diferents moments en què semblava que l'estiu s'acabava però encara ha reviscolat. El canvi d'aquesta setmana serà més definitiu.

Avui també hem sabut que la temperatura del mar continua marcant valors molt per sobre del que tocaria. Segons les observacions periòdiques que Diego Lázaro fa a Barcelona l'aigua encara està a gairebé 27 ºC, dos graus i mig més del que tocaria per a l'època. A l'Estartit en l'última observació del 10 de setembre el mar estava encara a 24 graus.

La nit ha sigut de llamps i trons en moltes comarques, sobretot al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, on s'han concentrat els aiguats més intensos de la matinada i les quantitats més importants de la tongada de pluja. Alguns dels ruixats han anat fins i tot acompanyats de calamarsa. Aquestes són algunes de les pluges més abundants acumulades entre ahir i avui fins a les 8 del matí (dades en l/m²):

 • Hospitalet de l'Infant, 40
 • Tarragona, 37
 • Port del Comte, 36
 • Ulldecona, 35
 • Cambrils, 35
 • Vinyols i els Arcs, 34
 • Ametlla de Mar, 33
 • Tarragona, 32
 • Espot, 31
 • Tortosa (Roquetes), 30
 • Os de Balaguer, 27
 • Prat d'Aguiló, 33
 • Mollerussa, 18

El pas de la tempesta ha provocat cops de vent de 73 km/h al Tibidabo i de 70 al port de Barcelona. A poc a poc la calor més intensa va marxant. En molts indrets avui el dia ha començat amb dos o tres graus menys que ahir, i en algunes zones de Ponent el termòmetre ha baixat més de cinc graus. La mitjana de les mínimes per al conjunt de Catalunya ha reculat tres graus, però tot i això encara és gairebé tres graus més alta del que tocaria per a l'època.

El canvi de masses d'aire encara no s'ha començat a produir a les Balears, on aquesta nit el termòmetre ha marcat valors inimaginables a mitjans del mes de setembre. A l'aeroport de Maó la mínima s'ha quedat en 28,8 graus, una mínima que si es mantingués al final del dia seria un rècord no només del mes de setembre sinó absolut de l'observatori. Un rècord que culmina una primera part del setembre amb nits insuportables: el dia 4 i la passada nit la mínima va ser de 27 graus, un valor inèdit en qualsevol moment de l'any, amb dades des del 1970. Al port de Palma aquesta nit la temperatura no ha baixat dels 28 graus, una mínima que si es mantingués fins al vespre seria una de les cinc més altes de la història de l'observatori, amb dades des del 1978, no gaire lluny del rècord absolut que es va establir el 14 d'agost d'aquest any, amb 29 graus de mínima.

Demà farà més sol però hi haurà alguns xàfecs i tronades de tarda que afectaran el Pirineu i també diverses comarques de Girona, sobretot les interiors, i tot i que més desgastats, els ruixats podrien fins i tot arribar a la costa. Les màximes més altes encara superaran els 30 graus, però la calor ja no serà la dels primers dies de la setmana.

Divendres arribarà una tongada de ruixats més destacable i que en aquest cas afectarà sobretot les comarques de la meitat est. Els xàfecs començaran a mig matí en comarques interiors de Girona i s'allargaran ben bé fins a les primeres hores de dissabte. En alguns moments pot arribar a ploure de forma continuada i amb quantitats que segurament superaran els 20 o 30 l/m² allà on plogui més. La pluja afectarà sobretot comarques de Girona, però també sectors d'Osona i del Montseny, i de cara a la nit de divendres a dissabte també és probable que regui amb ganes el Maresme, el Vallès i el Barcelonès.

Dissabte serà un dia segurament encara molt tapat en comarques de l'est, però ja plourà ben poc. El canvi d'ambient ja serà evident i per primer cop en aquest mes de setembre la sensació de final d'estiu serà molt clara. Diumenge és possible que encara sigui un dia variable i mig ennuvolat en algunes comarques, però hi ha poques possibilitats de pluja.

La baixada de la temperatura farà que el cap de setmana ja hi hagi moltes mínimes de menys de 15 graus, i el termòmetre podria baixar fins i tot dels 20 graus a Barcelona. A llarg termini, la setmana que ve hi haurà una altra entrada d'aire fresc que farà que en general durant tota la setmana s'instal·li aquest ambient de final d'estiu i amb petites pinzellades de tardor. La setmana que ve començarà amb un temps més estable, però s'entreveuen noves opcions de pluja al voltant del cap de setmana del 24 i 25, tot i que encara és impossible concretar res sobre això.

stats