La méteo
previsions 05/10/2022

La méteo: inici de cap de setmana amb ruixats molt irregulars, tant a l'interior com a la costa

Dijous al vespre començarà un període de més inestabilitat però els xàfecs seran sempre molt dispersos

3 min

BarcelonaA poc a poc es va apagant l'estiuet dels últims dies. Avui la mitjana de les temperatures màximes ha seguit baixant respecte del valor dels últims dies. Encara ha sigut un grau superior a la referència dels últims anys, però l'ambient ja no és tan calorós com va ser-ho diumenge. El canvi de vent ha fet baixar la temperatura a les Terres de l'Ebre, on a primera hora de la tarda en molts casos hi havia entre 3 i 4 graus menys que ahir.

Aquesta matinada ha sigut una mica més freda que les anteriors, però l'ambient continua sent relativament suau per a l'època. Al migdia l'ambient no canviarà gaire respecte als últims dies, però la temperatura seguirà la lleugera tendència a la baixa dels últims migdies. Lentament l'estiuet es va apagant. Avui serà un dia bàsicament assolellat i la inestabilitat tornarà a concentrar-se bàsicament a les Pitiüses i al sud del País Valencià, on sobretot a la tarda es podrien escapar alguns ruixats puntuals però intensos.

Demà els ruixats irregulars s'estendran per més indrets del País Valencià. A Catalunya en general no plourà, però sí que hi haurà més estones de cel mig ennuvolat que avui en sectors de la costa i del prelitoral. En punts de l'Empordà i del Rosselló fins i tot es podrien escapar alguns ruixats puntuals. La temperatura no variarà gaire, però les màximes podrien seguir la tendència a la baixa, sobretot al Pirineu i en comarques de Girona.

Entre el vespre de dijous i la primera meitat de divendres es formarà una zona de més inestabilitat i de pluges abundants sobre el Mediterrani. Les precipitacions més abundants afectaran el sud del País Valencià, però en molts altres indrets de costa d'aquest sector com també al voltant del delta de l'Ebre les pluges podrien arribar a ser significatives, amb acumulacions de més de 10 o 20 l/m². És possible que divendres a última hora arribi a ploure a la Costa Daurada i a la Costa Central, però en aquests sectors les pluges seran més testimonials. La tongada de xàfecs sí que afectarà de manera més extensa i general les Balears.

L'AEMET té actius avisos a tot el País Valencià i Balears per pluges intenses que puguin superar els 30 l/m² en només una hora. Al nord del País Valencià i a les Terres de l'Ebre s'alerta a més a més de precipitacions que puguin superar els 60 l/m² en 12 hores. El Meteocat no té cap avís actiu.

Dissabte aquestes pluges del Mediterrani tendiran a desaparèixer, però, en canvi, descarregaran ruixats irregulars en molts indrets del Pirineu i del Prepirineu o fins i tot a la Catalunya Central, sobretot a la tarda. En alguns indrets els ruixats podrien arribar a ser abundants i deixar més de 10 o 20 l/m², sobretot al Prepirineu, al voltant del Montsec i en alguns punts de la Catalunya Central. Com més a prop de mar, menys possibilitat de pluja hi haurà. Diumenge la inestabilitat anirà de baixa, els ruixats seran més aïllats i se centraran al Pirineu. Malgrat la inestabilitat, res fa pensar en un cap de setmana gris, sinó més aviat en un cel canviant.

Dilluns i dimarts els ruixats podrien tornar a augmentar. Tampoc hi ha en aquest cas indicis de pluges extenses i generals, però sembla que durant l'inici de la setmana que ve poc o molt plourà en força comarques. Encara hi ha incertesa, però el més probable és que els ruixats més destacables tornin a afectar el Pirineu, el Prepirineu i la Catalunya Central.

Ni a curt ni a mitjà termini tornarà el fred. Els pròxims dies baixaran una mica les temperatures diürnes a causa de l'augment dels núvols, però durant el cap de setmana només al Pirineu la baixada del termòmetre serà significativa. Les nits no seran més fredes que les que hem anat tenint aquests últims dies.

A llarg termini és possible un escenari de fred avançat per a l'època al voltant del dia 15, cap al final de la setmana que ve, però aquest escenari encara és poc clar i no tots els models de previsió ho apunten.

stats