La méteo
previsions 28/11/2022

La méteo: la setmana més hivernal a l'espera de més pluges

Aquesta setmana serà la més freda de la tardor fins ara. Entre divendres i dissabte podrien arribar noves pluges i nevades

3 min

BarcelonaJa ha passat la pertorbació que aquest dilluns ha afectat Catalunya. Com insinuaven les últimes actualitzacions dels models de previsió les precipitacions més intenses s'han situat sobre el mar i la baixa només en algunes comarques de la Catalunya Central ha deixat una ploguda significativa. Destaquen els 13 l/m² acumulats a Berga, els 12 de la Llacuna, els 11 de Pujalt, els 10 de Cervera i de Cardona o els 9 de Tàrrega.

La pluja d'avui ha tornat a ser molt minsa en general i no evitarà que el novembre s'acabi també amb un dèficit de pluja molt important a Catalunya. De mitjana aquest mes ha plogut un 60% menys del que sol fer-ho, si es comparen dades d'enguany amb les dels últims 13 anys. És un més dels capítols d'aquesta sequera que fa dos anys que dura i que enguany només ha tingut contrapesos a l'agost i al març. Després d'un final d'estiu esperançador, octubre i novembre han punxat clarament.

Anomalia de precipitació per mesos a Catalunya
Dades en tant per cent. A partir de dades de 84 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2021.

La nevada continua a les cotes mitjanes i altes del vessant nord del Pirineu on entre avui i demà s'esperen precipitacions importants. El Meteocat té actiu un avís per possibles acumulacions de més de 20 cm a partir dels 1.300 metres. La cota de neu baixarà fins als 1.100 metres. Algunes estacions d'alta muntanya ja tenen un gruix de neu acumulat d'entre 20 i 30 cm de neu, segons dades dels sensors de les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya.

El vent és l'altre factor important d'aquest inici de setmana. Avui el mestral i la tramuntana estan tornant a bufar amb ratxes fortes. Fins a les 18 h destaquen els cops de 112 km/h de Portbou, els 101 de la Tosa d'Alp, els 92 de Mas de Barberans, els 89 del Perelló o els 80 de Tortosa. El vent bufarà sobretot al Pirineu, al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, on les ratxes podrien superar els 80 o 90 km/h en alguns casos, però també es deixarà sentir amb cops més moderats a la Costa Brava. Fins a 15 comarques tenen un avís actiu per possibles ventades fortes. Són sobretot les del Pirineu, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, però també hi ha el Baix Penedès o el Segrià.

La borrasca ha afectat amb més força les Balears que Catalunya. Destaquen els 42 l/m² acumulats a Escorca, els 33 d'Es Mercadal, els 30 de Sant Lluís o els 27 de Ciutadella. El fort vent i el temporal marítim previstos han forçat l'Aemet a activar avisos de perill alt de per mala mar a Menorca i al nord de Mallorca, on s'esperen onades de fins a 5 metres. Durant el matí s'han vist diversos fiblons al voltant de Mallorca i de Menorca.

Demà seguirà nevant al vessant nord del Pirineu, però en general hi haurà més sol que núvols. El vent tendirà a afluixar durant el dia. Cal tenir en compte que demà a primera hora fàcilment hi haurà entre 3 i 5 graus menys que avui al matí. Iniciem una setmana que estarà marcada per un fred que si bé no serà purament hivernal, sí que tindrà el regust d'hivern que ja hem anat tenint de forma puntual durant les últimes setmanes. La diferència és que aquesta setmana aquest ambient més fred serà persistent i no hi haurà pujades i baixades del termòmetre com la setmana passada.

Estem pendents també d'una possible nova situació de pluges de cara al tram final de la setmana. Fixeu-vos com en els mapes de probabilitat que plogui amb ganes per dies s'intueix que a partir de dijous s'obrirà una nova situació que pot provocar pluges al Mediterrani occidental, però com sol passar en aquests casos, els mapes encara són poc clars. Dijous les pluges són més probables al sud de Catalunya i al País Valencià, però és possible que en l'inici del cap de setmana puguin afectar més clarament Catalunya.

En tot cas, encara és aviat per il·lusionar-se amb un episodi de pluges important que ajudi a combatre la sequera. En aquest context de molta incertesa és difícil saber com arribarem a la setmana dels múltiples ponts, però hi ha motius per pensar que l'inici del desembre serà mogut i que hi haurà més situacions favorables a la pluja. Caldrà seguir-ho. El que sí que és probable és que el fred es moderi a partir del cap de setmana sense que hi hagi indicis de cap estiuet.

stats