La méteo
previsions 18/09/2023

La méteo: pendents d'una nova tongada de pluges extenses

Aquest dimecres les pluges podrien tornar a ser abundants, sobretot a prop de mar

3 min

BarcelonaAquest migdia la temperatura ha sigut més baixa que ahir en molts casos, però en comarques del nord-est el termòmetre ha saltat clarament per sobre dels 30 graus. Destaquen els 32,2 °C de Figueres, els 32,1 de Castelló Empúries, els 32 de la Bisbal d'Empordà o els 31,8 de Girona. A Ponent i en alguns punts de les Terres de l'Ebre, en canvi, a primera hora de la tarda el termòmetre marcava entre 3 i 5 graus menys que ahir. De mitjana a Catalunya les màximes han reculat un grau i mig respecte dels valors d'ahir.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 17 h i la d'ahir a la mateixa hora

La matinada ha sigut exageradament calorosa. La mitjana de les temperatures mínimes a Catalunya s'ha situat en 17,4 graus, un valor que en els últims anys ha sigut normal durant els dies de més calor de l'estiu i que s'allunya gairebé 4 graus i mig del que tocaria per a l'època. Algunes temperatures mínimes s'han acostat a ser tòrrides, per exemple al Raval de Barcelona, on no s'ha baixat de 24,7 °C en tota la nit, o a Malgrat de Mar i a Badalona, on les mínimes han sigut de 24,6 i de 24,1 graus, respectivament. És poc habitual que faci tanta calor a la nit passat el 15 de setembre. Amb dades des del 2009 només hi ha un dia en què la mitjana de les mínimes a Catalunya hagi sigut més alta que la que es registra avui a hores d'ara.

La calor no durarà gaires dies i a mitjans de la setmana el més probable és que ja hàgim recuperat un ambient molt semblant al dels últims dies: calor d'estiu però sense allunyar-se gaire del que caldria esperar per a l'època.

Aquesta setmana també haurem d'estar pendents de noves tongades de pluja. Dimecres és probable que torni a ser un dia amb xàfecs en moltes comarques, unes pluges que poden arribar a ser continuades i abundants a la costa i al prelitoral. Demà ja són possibles algunes primeres locals però fortes, sobretot entre el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, uns ruixats que podrien formar-se ja des de mig matí. En general, però, aquest dimarts farà sol.

El Meteocat té actius avisos per intensitat de pluja tant de cara a dimarts com per dimecres. Per a demà hi ha actiu un avís de perill per intensitat de pluja que afecta les comarques del sud i especialment el Baix Camp i el Baix Ebre, on el perill es considera alt. Per a dimecres de moment el perill es considera moderat a tota la costa.

La situació de dimecres s'assembla una mica a la de divendres passat, en el sentit que fins a última hora no quedarà gaire clar quines quantitats de pluja poden caure i quines seran les zones de la costa on plogui més. En tot cas, cal tenir en compte que alguns models apunten a pluges d'entre 50 i 100 l/m² com és el cas dels mapes del model ICON que hi ha just a sota d'aquest paràgraf. Aquests mapes no es poden prendre encara al peu de la lletra, però cal quedar-se amb la idea que en alguns punts de la costa podria arribar a ploure amb ganes.

Divendres hi haurà una altra tongada de ruixats que apunta sobretot al Pirineu oriental i a comarques de Barcelona i de Girona. Les últimes actualitzacions dels models de previsió fan pensar que el més probable és una situació de tempestes més aviat puntual i sense quantitats gaire importants, però això encara pot variar.

El que sí que confirmen les previsions és una sotragada forta del termòmetre al voltant de divendres i dissabte. És cada cop més probable que durant el cap de setmana de Santa Tecla i de la Mercè la temperatura faci una baixada contundent i que el termòmetre s'enfonsi fins als valors més baixos d'aquest final d'estiu.

Cal tenir en compte, però, que res fa pensar que aquestes temperatures baixes s'instal·lin, i el més probable és que després de dos o tres dies amb regust de tardor tornem a valors molt similars als dels últims dies, amb una sensació encara molt més d'estiu que de finals de setembre o d'octubre. Diumenge al migdia, per exemple, ja podria tornar a fer una calor bastant estiuenca.

Partícules disparades

El departament d'Acció Climàtic ha activat un avís preventiu per contaminació arran dels elevats nivells de partícules. Ahir més de 25 estacions van superar el límit permès de partícules PM10, una situació empesa sobretot per l'entrada d'aire càlid i polsegós de les últimes hores.

El nivell més elevat es va donar al Tibidabo, on la mitjana diària de PM10 va ser de 94 µg/m³ d'aire, gairebé el doble del permès. La majoria de superacions es van produir a l'àrea metropolitana de Barcelona, però en ciutats com Berga, Vilafranca del Penedès, Manresa o Igualada també es va travessar el límit permès.

Evolució del nivell de partícules PM10 a Barcelona (Gràcia-Sant Gervasi)
Dades en µg/m³ d'aire. Mitjana de les últimes 24 hores.
stats