previsions 08/08/2021

La setmana més càlida de l'estiu

Els termòmetres tocaran sostre entre dijous i divendres, quan superarem els 40 graus en força comarques interiors

2 min
El pantà de Sau aquest matí, des de la roca del Migdia.
Escolta aquí la previsió del temps

Avui respirarem una mica més bé. La matinada ha sigut menys càlida i xafogosa que l'anterior a tot el país –també al País Valencià i a les Illes– i al migdia no superarem els 30 graus enlloc. De fet, a Lleida i a Santa Coloma de Farners no han passat dels 30 ºC i a Girona, Manresa, Mollerussa i Vic s'han quedat en uns agradables 29 graus. Un descens especialment notable si tenim en compte que ahir es van assolir els 38 ºC a València o els 37 a Tortosa i es van superar els 35 en punts de la Ribera d'Ebre, d'Osona, del Baix Camp, del Bages i de l'Anoia.

Temperatura màxima prevista per a aquest diumenge

Una calor força més suportable que vindrà acompanyada d'un cel variable, amb més núvols al matí i més estones de sol a la tarda. De nit i matinada han descarregat alguns xàfecs a les comarques del sud que han acumulat fins a 33 litres a Pratdip, 19 a l'Ametlla de Mar, 16 a Mont-roig del Camp o 12 a Alcanar. A les vuit del matí, però, ja no plovia enlloc i avui probablement no s'haurà de tornar a obrir el paraigua enlloc. A tot estirar, les nuvolades que creixeran havent dinat en punts de muntanya podran deixar escapar algun ruixat curt i aïllat a la zona dels Ports.

Diferència de temperatura diürna prevista entre avui i divendres que ve

En tot cas, el protagonisme en l’àmbit meteorològic no se l'emportaran la refrescada d'avui ni els xàfecs d'aquesta matinada. De fet, les temperatures d'avui no es repetiran abans de deu dies i pràcticament no plourà enlloc abans de la Mare de Déu d'Agost. Demà el termòmetre recuperarà dos o tres graus i dimarts ja s'assoliran temperatures diürnes de més de 35 graus als sectors més càlids del país. Però l'ascens tèrmic no s'acabarà aquí i tot apunta que el pic d'aquesta nova i intensa onada de calor el patirem entre dijous i divendres, quan les màximes podran arribar als 42 ºC al pla de Lleida i superar els 40 en punts de la vall de l'Ebre, a la Catalunya Central i en les conques i fondalades del Prepirineu.

Temperatura màxima prevista per a aquest divendres

El pròxim cap de setmana la calor afluixarà una mica però les últimes actualitzacions dels models numèrics no insinuen cap refrescada més o menys clara abans de deu dies. Aquestes temperatures de plena canícula no afavoriran el creixement de nuvolades ni els ruixats de tarda al Pirineu o en altres punts de muntanya. Sí que els núvols aniran fent la guitza a estones –especialment fins a mitjans de setmana– però a la majoria de comarques aquest tram central del mes d'agost només servirà per allargar i accentuar la sequera que ja fa mesos que patim. Dimarts s'escaparan alguns ruixats al Pirineu i Prepirineu de Lleida i dimecres potser algunes gotes a Ponent. Res més.

Previsió de pluja acumulada en 24 hores per a aquest dimarts
stats