La méteo
previsions 19/09/2022

La méteo: setmana amb possibles pluges extenses i cada cop més sensació de tardor

Els pròxims dies hi haurà més sol que núvols però cap al final de la setmana és probable una poguda general

3 min

BarcelonaS'ha acabat l'estiu. Aquesta setmana entrarem oficialment a la tardor astronòmica i la baixada de la temperatura dels últims dies ja és irreversible. Divendres a la matinada es produirà l'equinocci de tardor, enmig d'una setmana en què la temperatura mantindrà el to dels últims dies o fins i tot baixarà més. Aquesta matinada ha sigut la més fresca a Catalunya des del 30 de maig, i en alguns punts de l'Empordà no feia tant de fred des de finals d'abril. Un 60% de les estacions de les quals fem seguiment han baixat dels 15 graus, cosa que no passava des de llavors. Tot i això, al centre de Barcelona i en algun punt del delta de l'Ebre encara hi ha hagut mínimes lleugerament per sobre dels 20 graus.

Tot i això, avui les màximes han sigut més altes que ahir. D'entre les temperatures més altes destaquen els 33 ºC de Benissanet, els 32 de Vinebre, els 31 d'Artés i de Tortosa o els 30 de Falset. De mitjana avui les màximes han sigut 1,5 graus més altes del que caldria esperar per a l'època, i també 1,5 graus més altes que ahir.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 16 h i la d'ahir a la mateixa hora

Demà la temperatura ja es tornarà a suavitzar i durant la segona part de la setmana farà tanta o més fresca que durant aquest cap de setmana. És més, si com sembla arriben pluges de cara al pròxim cap de setmana, la suma del canvi de temps i l'entrada d'aire més fred pot provocar un ambient clarament de tardor de cara a dissabte i diumenge, com indiquen els mapes de diferència de temperatura prevista entre avui i els pròxims dies.

De mitjana a Catalunya la temperatura ha reculat cinc graus des que va començar la baixada del termòmetre, cinc graus que han fet que passem de temperatures exageradament altes per a l'època a valors normals per ser el tram final del mes de setembre. La fresca d'aquests últims dies no és altra cosa que el que caldria esperar per a l'època, si s'agafen dades dels últims tretze anys.

Aquesta setmana la previsió estarà marcada sobretot per una possible situació de pluges generals de cara al cap de setmana que ve. La setmana passada ja vam estar parlant d'aquest possible escenari que a poc a poc es va concretant cada cop més. Encara estem a dilluns i, per tant, continua havent-hi molta incertesa sobre com serà aquesta situació de pluges, però es va definint un escenari en el qual sembla que les precipitacions arribaran sobretot al voltant de dissabte.

S'entreveu una tongada de pluja general i extensa, però és poc clar encara quines zones podrien rebre les quantitats més importants. És bastant possible que en molts indrets caiguin més de 10 o més de 20 l/m², i segurament en algun cas les acumulacions seran més rellevants. És poc probable que la situació vagi acompanyada de fort vent i d'un temporal dur de mar, tot i que bufarà vent humit i allevantat. Tot i que la probabilitat més alta de pluja es concentra en dissabte, diumenge els ruixats podrien seguir, o ja divendres n'hi podria haver. Les precipitacions podrien comportar les primeres nevades de la temporada als cims més alts del Pirineu, ja que la cota de neu sembla que es mourà entre els 2.500 i els 3.000 metres.

A més curt termini, avui serà un dia amb molt de sol, però hi haurà bandes de núvols prims i a estones alguns núvols més espessos al terç sud de Catalunya. Al País Valencià descarregaran alguns primers ruixats, sobretot en zones de muntanya de les comarques de la meitat nord. Demà continuarà el predomini del sol, tot i que a estones hi haurà intervals de núvols en comarques de la costa i del prelitoral. Els ruixats seguiran apareixent de manera irregular al País Valencià.

Com més avanci la setmana més variable i insegur serà el temps. Dimecres i dijous es podrien escapar alguns primers ruixats també a Catalunya, però serien fenòmens encara molt aïllats. De matinada el temps serà insegur al voltant de Barcelona i al litoral sud, i a la tarda en punts del Pirineu i Prepirineu, però en general fins divendres a la tarda el paraigua farà ben poca falta.

stats