previsions 20/06/2022

Setmana amb alguns ruixats i una calor més normal per a l'època

Entre demà a la tarda i dimecres al matí les tempestes poden fer acte de presència en força comarques

2 min

BarcelonaLa calor està afluixant, però encara seguim amb temperatures clarament per sobre del que tocaria. Avui la mitjana de les màximes a Catalunya ha sigut sis graus més baixa que divendres, però encara hi ha hagut tres graus més dels que caldria esperar per a l'època. D'entre les màximes més altes destaquen els 36,6 ºC de Baldomar, els 36 de Tremp o els 35 de Lleida. A primera hora les mínimes no han baixat dels 25 ºC als Alfacs (la Ràpita), dels 24 a Tarragona, Tortosa i l'Ametlla de Mar, i dels 23,5 al centre de Barcelona i a Amposta.

Demà poc després de les onze del matí començarà oficialment l'estiu, tot i que ja fa moltes setmanes que el temps és purament canicular. Aquest dimarts la inestabilitat anirà a més, sobretot de cara a última hora del dia i durant la matinada de dimecres, moments en els quals els ruixats i tempestes seran més protagonistes. Aquests ruixats afectaran de forma extensa el Pirineu i Prepirineu, però cal tenir en compte també la possibilitat de tempestes en altres comarques de l'oest durant les últimes hores de dimarts, i fins i tot són possibles aiguats localment forts a la costa, en aquest cas més centrats en la matinada i primeres hores de dimecres. Sembla que els ruixats es desplaçaran amb força rapidesa, cosa que pot fer que la nit de dimarts a dimecres se senti tronar en molts indrets tot i que en la majoria dels casos les quantitats que s'acumulin no siguin importants.

Aquest canvi de temps obrirà la porta a una massa d'aire una mica més fresc. A partir de dimecres començarà un període de temperatures més raonables i normals per a l'època que s'allargarà durant la resta de la setmana. No hi haurà cap canvi brusc, però la baixada serà notòria. El cap de setmana és possible fins i tot que aquest descens s'accentuï i que pugui haver-hi puntualment temperatures una mica inferiors al que caldria esperar per a l'època, però no serà la tònica general d'aquest tram final del juny, sinó que sobretot el que cal esperar són dies de calor normalitzada.

Pel que fa a l'estat del cel, més enllà de la tongada de ruixats i tempestes de dimarts a última hora i dimecres al matí n'hi podria haver una altra el dia de Sant Joan, sobretot a partir del migdia. Això és més incert, però sembla que seria igualment una situació de ruixats i tronades de poca durada que podrien afectar sobretot el Pirineu i Prepirineu, però també més puntualment altres comarques. Entremig el temps serà una mica més tranquil, i a hores d'ara res fa pensar en una revetlla de temps mogut. Sí que és possible que dijous a la tarda hi hagi ruixats puntuals al Pirineu, però fins i tot en el context de la serralada no s'entreveuen gaire extensos ni abundants.

El vent s'anirà deixant sentir moderat en diferents moments de la setmana. Sobretot bufarà moderat de sud entre dimecres i dijous a l'Empordà i en altres punts de la Costa Brava i de comarques centrals. No serà una setmana de mar especialment mogut, però entre dimecres i dijous sí que tornaran segurament a aparèixer algunes banderes grogues a les platges.

stats