previsions 10/05/2021

La méteo: tempestes molt irregulars i retorn a l'ambient de primavera

Aquesta tarda reapareixeran alguns xàfecs intensos, sobretot a l'oest. Demà les tronades afectaran sobretot les comarques de Girona

3 min

BarcelonaHem començat setmana amb un dilluns de temps molt canviant. Els ruixats apareixen sempre de forma bastant puntual, però han anat deixant algunes quantitats de pluja destacables. D'entre els xàfecs més abundants fins a les 4 de la tarda destaquen (en l/m2):

  • Mas de Barberans, 14
  • Montseny (Puig Sesolles), 10
  • Moià, 10
  • Sant Boi de Llobregat, 10
  • Fornells de la Selva, 9
  • Castelldefels, 8
  • Portbou, 8
  • Roses, 6
  • Granollers, 4

Ahir els xàfecs van acumular 51 l/m2 a Espot, 32 al Pont de Suert i a Viella, 13 a Sort i a 8 a Vic. De matinada una breu línia de tempestes ha descarregat calamarsades importants en alguns indrets del Moianès i d'Osona.

Durant la tarda s'aniran repetint algunes tempestes, sobretot a les Terres de l'Ebre, al Montsec i en punts del Pirineu i Prepirineu. Ruixats de poca estona que poden anar acompanyats de tempesta. De matinada els ruixats poden fins i tot afectar punts de la costa, encara que siguin vist i no vist.

Demà no plourà a tot arreu però caldrà estar atents a la possibilitat de ruixats localment forts en algunes comarques de Girona. Durant el matí també hi haurà xàfecs puntuals al Pirineu i Prepirineu, però serà sobretot a partir del migdia quan es formaran les tempestes més actives al nord-est. Demà algunes tronades podrien ser fortes i descarregar amb calamarsa, sobretot en punts de la Garrotxa, Osona, la Selva i el Gironès. En canvi, en moltes comarques centrals i del sud el vent sec farà que el sol predomini. Demà al matí el vent d'entre mestral i ponent bufarà amb cops de més de 50 km/h en molts indrets de Ponent i del sud de Catalunya.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

Encarem una setmana amb pujades i baixades del termòmetre i un ambient molt irregular. S'han acabat les temperatures de 30 graus per ara, però avui les màximes han pujat encara fins als 26 graus al Pantà de Siurana i a Aitona, fins als 25 a Tortosa, fins als 24 a Reus i fins als 23 a Lleida i a Valls.

Demà i dimecres farà més fred a primera hora, però cal tenir en compte que el vent sec provocarà que les màximes puguin pujar a prop de mar, sobretot dimecres. Tot i l'entrada d'aire més fresc, demà i dimecres alguns termòmetres superaran clarament els 20 ºC a prop de mar. Durant tota la setmana les nits seran més fresques. El canvi es notarà poc a les Terres de l'Ebre, però en general la temperatura baixarà entre 3 i 5 graus més que en les darreres matinades. Aquest temps més primaveral durarà tota la setmana lectiva i s'allargarà segurament encara en l'inici del cap de setmana, però és probable que a partir de diumenge el termòmetre es dispari una altra vegada.

Pel que fa a l'estat del cel de la resta de la setmana caldrà parar atenció a una tongada de ruixats i tempestes que arribaran entre dijous a última hora i divendres. Tornaran a ser xàfecs molt irregulars, però és probable que en l'últim dia de la setmana lectiva hi pugui haver algunes tempestes localment fortes en punts del Pirineu i de la Catalunya Central, xàfecs que poc o molt acabaran afectant també comarques de la costa i del prelitoral. Dissabte encara podrien quedar força intervals de núvols, i pot ser que fins i tot caiguin xàfecs puntuals a l'est, però el cap de setmana no s'entreveu complicat a hores d'ara.

Probabilitat en tant per cent que divendres s'acumulin més de 5 l/m2
stats