La méteo
previsions 10/11/2022

La méteo: situació d'aiguats mediterranis que no omplirà els embassaments

Entre demà i dissabte les pluges podrien arribar a acumular més fins a 100 l/m² en algunes comarques del sud

3 min

BarcelonaAquest dijous no ha sigut un dia tan calorós com els anteriors, però les temperatures continuen instal·lades per sobre de la mitjana. D'entre les màximes d'avui destaquen els 24 °C de Tortosa, els 23 de Benissanet o els 22 de Tarragona i del Vendrell. Dem mitjana a Catalunya encara hi ha hagut 2,7 graus més dels que tocaria per a l'època.

Aquesta nit els ruixats han acumulat pluges més abundants del que es podia preveure a la costa central, sobretot entre el Barcelonès i el Baix Llobregat, on alguns ruixats han arribat a ser molt abundants. A l'estació que el Meteocat té ubicada al terme del Prat del Llobregat, dins del Parc Agrari, s'han arribat a acumular 60 l/m² durant la nit, 25 dels quals en només mitja hora. Dins del poble alguns pluviòmetres de particulars han registrat al voltant de 45 l/m² i, en canvi, a l'aeroport no s'ha passat de 24 l/m², cosa que posa de manifest la irregularitat de les pluges. Destaquen també els 32 l/m² acumulats a la plaça de Sants de Barcelona, els 25 del Raval o els 24 de Sant Boi de Llobregat.

Més enllà d'aquest sector del país també hi ha hagut ruixats força menys abundants i en general pluges que han caigut sobretot a prop de la costa. Destaquen els 20 l/m² de Vallirana, els 16 d'Ulldecona o els 7 de Caldes de Montbui, de Perafita i de Santa Coloma de Farners. A les capçaleres dels rius ha plogut ben poc: 4 l/m² a Sant Pau de Segúries o 2 a Castellar de n'Hug.

Estimació de les acumulacions de precipitació de les últimes hores

Durant el dia els ruixats s'han centrat a les Balears i especialment a l'est de Mallorca, on s'han arribat a acumulat 54 l/m² a la Colònia Sant Pere i 53 a Capdepera. Els aiguats també han descarregat 44 l/m² Pollença, 43 a Muro, 26 a Inca i 25 a Eivissa. Durant la nit són possibles noves situacions d'aiguats a les Balears, sobretot a Mallorca i a les Pitiüses.

Demà la inestabilitat se centrarà sobretot al País Valencià, on l'Aemet també actius avisos de perill alt per pluja. Les últimes actualitzacions dels models de previsió fan pensar que les pluges també arribaran amb força al terç sud de Catalunya, on demà entre la tarda i la nit és probable que alguns aiguats acumulin més de 50 l/m². Localment, no són descartables quantitats fins i tot més importants, sobretot a la falda dels Ports on es poden acumular més de 100 o més de 150 l/m² en poques hores. El Meteocat té actius avisos tant per intensitat de pluja com per possibles acumulacions de més de 100 l/m² que afecten el Montsià i el Baix Ebre.

De forma més local els xàfecs podrien acabar arribant al Camp de Tarragona o fins i tot Ponent, però no s'estendran més enllà d'aquí. No serà aquest, doncs, un episodi d'aiguats que ajudi a millorar les reserves dels embassaments. De fet, demà en moltes comarques demà tindrem més sol que núvols i només en tot cas es podrien escapar també ruixats puntuals entre l'Empordà i el Rosselló.

El temps del cap de setmana no serà gaire complicat. Dissabte podrien quedar ruixats a les Terres de l'Ebre durant el matí, però en general farà molt de sol. Diumenge els núvols aniran a més i a mesura que avanci el dia el temps serà cada cop més insegur, però els ruixats que apareguin en punts de la costa i del prelitoral seran puntuals.

A llarg termini s'estan desinflant les possibilitats d'una ploguda destacable de cara a la setmana que ve. Dilluns el pas d'un front farà ploure en molts indrets i potser les pluges podran arribar a ser destacables al Pirineu Occidental o fins i tot en algues comarques centrals, però és poc probable una regada important i general. En dies posteriors es mantindrà el temps variable i amb possibilitat d'alguns ruixats dispersos, però tampoc hi ha indicis de cap situació de precipitacions significativa. Els mapes de probabilitat que s'acumulin més de 5 l/m² en un dia mostren cada cop colors més fluixos un cop passats els aiguats dels pròxims dies.

El cap de setmana començarà amb un ambient poc fred. Els pròxims migdies seran una mica més agradables que el d'avui i les nits continuaran sent poc fredes. La setmana que ve lentament la temperatura anirà baixant i és bastant possible que a partir de mitjans de la setmana que ve torni a fer un fred mínimament destacable com el que ja vam tenir el cap de setmana passat.

stats