previsions 03/03/2021

L'inici d'any més gris de l'última dècada

A partir de divendres augmentarà la inestabilitat i reapareixeran els xàfecs.

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaLes dades confirmen una sensació molt comentada aquests dies: el sol està escassejant durant les últimes setmanes. En molts casos, des del 2010 l'any no començava amb tan poca llum. Les dades de radiació solar global de les estacions del Meteocat revelen que en molts casos el dèficit de llum respecte a la mitjana dels últims anys se situa al voltant del 10%, i en alguns punts de l'altiplà central arriba a superar el 15%. Aquesta grisor s'ha accentuat durant el febrer, un mes en què a les Terres de l'Ebre el dèficit de sol respecte a la mitjana ha arribat a superar el 30%.

A la majoria d'estacions analitzades, aquest gener i aquest febrer han sigut els més grisos des del 2010, però no a tot arreu es dona aquesta circumstància. En alguns indrets del Pirineu el 2014 va començar amb més grisor, i en algunes comarques de Girona l'arrencada del 2018 va ser també una mica més apagada que la d'enguany. La radiació solar global mesura la quantitat de llum directe i difusa que arriba a la superfície, és a dir, que en un dia amb núvols més prims la mesura serà molt diferent que en un dia amb núvols espessos, encara que en tots dos dies el cel no sigui clar.

Avui la massa de núvols que abraça la majoria de comarques s'anirà desfent amb el pas de les hores, però en algunes comarques de l'est el sol encara serà car de veure. Els núvols s'aniran fent més prims sobretot en els sectors interiors i del Pirineu. Al migdia l'ambient no canviarà gaire respecte a ahir. Moltes màximes se situaran al voltant dels 15 graus, però en algunes zones interiors podrien escalar fins als 17 o els 18.

L'ambient també continua marcat per la pols del Sàhara, que, si bé no s'ha disparat bruscament com va passar fa algunes setmanes, sí que provoca superacions del límit permès de partícules en alguns observatoris. A Lleida aquest matí la mitjana de 24 hores de partícules PM10 ha escalat fins a 68 ug/m3 d'aire, molt per sobre dels 50 permesos. A Manlleu també se supera el límit: 57 ug/m3 d'aire.

Evolució del nivell de partícules PM10 a Lleida

Demà hi haurà més clarines. Tant a primera hora com al vespre continuaran formant-se núvols baixos a la costa, sobretot a les Terres de l'Ebre i a la Costa Brava, però al migdia el sol predominarà gairebé arreu. A la tarda descarregaran alguns ruixats al Pirineu Occidental, primers símptomes del temps més insegur que marcarà el cap de setmana.

Divendres els ruixats s'estendran per molts punts del Prepirineu, el nord de la Catalunya Central i per les comarques interiors de Girona. En alguns d'aquests indrets arribaran a deixar quantitats destacables de precipitació, amb una cota de neu que es mourà al voltant dels 1.500 metres. A la resta divendres farà molt de sol, tot i que pugui seguir havent-hi núvols baixos a primera hora en punts de la costa i a Ponent. Entre divendres al vespre i la matinada de dissabte podria arribar a ploure en altres comarques.

Acumulacions de precipitació previste per a dissabte

Dissabte els ruixats continuaran afectant sobretot el Pirineu Oriental i punts del Prepirineu, sempre de forma molt irregular. A la resta hi haurà més sol que núvols. El temps de diumenge és una mica més incert: difícilment arribarà a ploure de forma gaire extensa, però sí que podria ser un dia més variable i insegur en general.

No hi haurà cap esclat de primavera en els pròxims set dies, sinó que més aviat la temperatura baixarà una mica. L'ambient més hivernal es notarà sobretot al Pirineu i el Prepirineu durant el cap de setmana, però a la resta la temperatura continuarà en general per sota dels 20 graus al migdia i, això sí, sense que faci gaire fred a primera hora.

Diferència prevista enter la temperatura màxima d'avui i la de dissabte
stats