La méteo
previsions 12/08/2022

La méteo: De superar els 40 ºC a no passar dels 30

Demà els termòmetres tocaran sostre però a mitjans de la setmana que ve notarem entre 10 i 12 graus menys que avui

2 min

BarcelonaAquesta matinada ha tornat a ser especialment xafogosa a prop de mar, amb termòmetres que, per exemple, no han baixat dels 25 graus a Tarragona o dels 27 al centre de Barcelona. I abans de quarts de deu del matí la temperatura de sensació ja es movia entre els 35 i els 40 graus a tota la façana litoral. Avui serà un dia molt càlid a la costa, però també a les comarques interiors: les temperatures màximes s'enfilaran entre 2 i 4 graus més que ahir i s'assoliran els 40  en alguns indrets de Ponent i de la vall de l'Ebre.

Diferència de temperatura diürna prevista entre ahir i avui.

Calor de plena canícula en un divendres bàsicament assolellat. El matí el passarem amb cel absolutament serè a tot el país, però a partir de migdia tornaran a créixer nuvolades al Pirineu i a la tarda descarregaran alguns xàfecs sobtats en comarques del terç nord de Catalunya. El vent de garbí, per la seva banda, es reforçarà a partir de migdia i bufarà amb cops moderats –d'entre 40 i 60 km/h– en força trams de la costa central i de la Costa Brava. Això deixarà la mar una mica més alterada en aquest sector durant la segona meitat del dia.

Dissabte els termòmetres recularan lleugerament a les comarques gironines i al prelitoral barceloní, però a la resta del país encara repuntaran una mica més i no seria gens estrany que els 40 graus s'assolissin també en punts de la Catalunya Central. Un inici de cap de setmana molt calorós, però també variable i insegur: els núvols aniran a més d'oest a est a partir de migdia, i els ruixats i les tempestes de tarda descarregaran amb intensitat –i sovint acompanyats de calamarsa o pedra– al Pirineu, al Prepirineu, al nord de la Catalunya Central i entorn del Montseny i el Collsacabra. Cap al tard també s'escaparan gotes a les comarques del sud. Aquest progressiu augment de la inestabilitat farà que pels volts de migdia hi hagi fortes ventades al pla de Lleida i que a la tarda també es registrin ratxes de més de 70 km/h a les Terres de l'Ebre, al País Valencià i a les Illes Balears.

Diumenge s'obriran clarianes ràpidament i els ruixats de tarda seran més esporàdics i ja difícilment s'escaparan de l'àmbit pirinenc. Els termòmetres recularan ben bé 4 o 5 graus a l'interior i la xafogor serà menys acusada al litoral. Aquest descens de les temperatures continuarà durant l'inici de la setmana que ve: dilluns notarem dos o tres graus menys i de cara a dimecres i dijous les màximes es mouran entre uns agradables 24 i 28 °C a tot el país. No s'intueix cap tongada de pluges generals i generoses abans d'acabar el mes d'agost, però els xàfecs de tarda es mantindran a l'ordre del dia a la meitat nord del país i dimarts els ruixats podrien arribar també a les comarques del sud.

stats