previsions 09/06/2021

La méteo: la calor seguirà augmentant de cara al cap de setmana

Aquesta tarda i vespre els ruixats s'etendran fins a la Catalunya Central i punts més pròxims a la costa

3 min

BarcelonaTarda de ruixats i tempestes molt irregulars però localment forts. A primera hora de la tarda els xàfecs més extensos s'han format al Pirineu i Prepirineu, però també n'han aparegut en comarques més a l'est, fins i tot a prop de la costa. Els ruixats avancen de nord-oest cap a sud-est, i això afavoreix que tot i que la inestabilitat se centri en comarques interiors, els ruixats puguin acabar arribant més desgastats a prop de mar. Fins a les cinc de la trada destaquen es 17 l/m2 acumulats a Montesquiu, els 5 de Sant Privat d'en Bas, i els 4 de Sant Hilari Scalam i de Ripoll. Aquest matí el Meteocat ha ampliat l'avís per possibles ruixats localment forts a una quinzena de comarques del Pirineu i Prepirineu, de la Catalunya Central i de Ponent.

Acumulacions de precipitació previstes per a avui.

Avui la calor ha continuat augmentant. D'entre les màximes més altes del dia destaquen els 35 graus d'Aitona i de Cabanes, els 33 de Lleida i els 32 de Figueres, de Tortosa i de Girona. Ahir va ser el dia més calorós de l'any fins ara, i avui el termòmetre encara ha pujat més. La mitjana de les màximes ha escalat fins als 27 graus. Els últims dos junys no s'havia arribat a un valor així fins més enllà del 20 de juny, però cal recordar que el 2017 la calor va ser ja molt intensa en aquesta època, aquell any entre l'11 i el 18 de juny es van encadenar 8 dies amb una mitjana de les màximes per sobre dels 30 graus. El 2019 la calor va arribar de forma extrema i sobtada a final de mes.

Un aspecte important de la previsió és que els models apunten a un pic de calor més intensa de cara al cap de setmana, sobretot entre diumenge i dilluns. Per primer cop la calor començaria a ser forta. Arribaran les primeres nits tropicals en molts punts de la costa, i la temperatura saltarà per sobre dels 35 graus a Ponent, a les Terres de l'Ebre o fins i tot a la Catalunya Central i en algunes comarques de Girona. Calor, ara sí, de ple estiu. Abans canviarà poca cosa: demà i divendres les màximes podrien baixar sensiblement, però el canvi es notarà poc.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de diumenge.

Encara és totalment incert si la calor intensa s'allargarà. Tant és possible un escenari amb una setmana que ve de temperatures altes i continuades com que hi hagi un gran canvi de temps que faci fins i tot tornar la sensació de final de primavera. Caldrà esperar alguns dies per poder entreveure cap on s'acabarà decantant la previsió.

Pel que fa a l'estat del del cel, demà hi haurà menys inestabilitat que avui. El sol predominarà i tot apunta que els núvols no impediran poder veure la petita mossegada que la Lluna li farà al Sol al migdia. A la tarda hi haurà alguns ruixats poc abundants al Pirineu i Prepirineu.

Divendres, en canvi, serà segurament el dia amb més xàfecs de la setmana. L'últim dia de la setmana lectiva els ruixats i tronades irregulars seran extensos i forts al Pirineu i al Prepirineu, i també arribaran a punts de la Catalunya Central o fins i tot del prelitoral. No és descartable que divendres al vespre també puguin escapar-se ruixats destacables a la costa, tot i que això és més incert. El cap de setmana el temps serà molt més tranquil. En general farà sol i, tot i que a la tarda es puguin repetir alguns ruixats al Pirineu, seran molt més dispersos i acumularan molta menys pluja.

Probabilitat en tant per cent que divendres plogui amb ganes (acumulació de més de 5 l/m2).
stats