previsions 18/09/2021

La tardor va perdent la vergonya

Aquest dissabte plourà amb ganes a força comarques i diumenge la refrescada serà clara al conjunt del país

3 min
Sortida de sol d'aquest dissabte des de Tavèrnoles, Osona.
Escolta aquí la previsió del temps

Tot i que a les vuit del matí ja s'escapaven alguns primers ruixats al Camp de Tarragona i al Pirineu més occidental, ha sigut a partir del migdia que les tempestes s'han generalitzat i intensificat. En poca estona s'han recollit fins a 60 litres a Sant Feliu de Codines, 50 a Sant Andreu de la Barca, 47 al Prat de Llobregat, 38 a Castellbisbal, 22 a Vielha o 17 a Ulldecona i a Olot. A Berga hi han caigut 13 litres i ja n'acumulen 230 en aquests primers 18 dies del mes de setembre, convertint-lo en el més plujós de tota la sèrie de 66 anys. Aquestes tempestes i xàfecs sobtats continuaran afectant de manera irregular les comarques del Pirineu, de la Catalunya Central i de la demarcació de Girona fins ben entrat el vespre.

Previsió de pluja acumulada per a aquest dissabte.

Un dissabte passat per aigua amb temperatures que quedaran una mica més frenades que ahir. La matinada ha sigut relativament càlida -no s'ha baixat dels 20 ºC en molts trams de costa- però durant les hores centrals del dia la majoria de termòmetres es mouran entre els 25 ºC i els 28 ºC. Al vespre es girarà tramuntana a l'Empordà i mestral a les Terres de l'Ebre, i aquesta entrada de vent del nord ens portarà una clara refrescada que ja es notarà diumenge a primera hora del dia i que farà que demà al migdia les màximes quedin dos o tres graus més curtes que avui.

Diferència de temperatura diürna prevista entre avui dissabte i demà diumenge.

Aquest ambient de tardor encara es farà més evident de cara a dilluns i dimarts, quan ben pocs termòmetres arribaran a passar dels 25 ºC a primera hora de la tarda i l'ambient serà fins i tot més fresc del que seria normal per ser a mitjans de setembre. A partir de dimecres, però, les temperatures s'aniran recuperant progressivament, i divendres fins i tot es podrien arribar a fregar altre cop els 30 ºC als sectors més càlids del país.

Temperatures màximes previstes per dimarts vinent.

L'entrada de la tramuntana no només farà que els pròxims dies tinguem un tastet de tardor. El vent s'emportarà transitòriament els núvols i els ruixats, i diumenge el passarem amb un bon sol cap a Ponent i el sud i, en tot cas, serà cap a les comarques del nord-est, a la costa i al Prelitoral central on la jornada encara serà força variable i on fins i tot es podria arribar a escapar algun ruixat de caràcter aïllat.

Acumulacions de pluja previstes des d'avui i fins dimecres a la nit.

De totes maneres, aquesta situació de relativa bonança no tindrà continuïtat, i de cara a dilluns el paraigua s'haurà de tornar a obrir a força indrets, especialment de la Catalunya Central, el Pirineu i l'interior de les comarques gironines. Dimarts les pluges es concentraran al País Valencià i a les Illes, i dimecres aquestes tempestes localment molt intenses també podrien afectar la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre. Un panorama que farà que en els pròxims quatre dies les acumulacions d'aigua puguin superar els 100 o 150 litres en sectors de l'extrem sud de Catalunya.

stats