previsions 19/05/2022

La méteo: 40 graus al mes de maig a l'espera d'una refrescada clara

Diumenge es batran rècords de temperatura del mes en molts indrets

3 min

BarcelonaTal com estava previst aquest migdia la calor ha sigut una mica més raonable que la d'ahir. A primera hora de la tarda molts termòmetres marcaven entre 1 i 3 graus menys que ahir a la mateixa hora, i alguns han arribat a baixar 5 graus, sobretot a prop de mar. La mitjana de les temperatures màximes per al conjunt de Catalunya ha baixat gairebé dos graus i, tot i això, encara ha sigut 6 graus més alta del que tocaria. Ahir gairebé la meitat de les estacions de les quals fem seguiment van passar dels 30 graus al migdia, avui no ho han fet ni una de cada quatre.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 16 h i la d'ahir a la mateixa hora

Aquesta tarda no és descartable algun ruixat com els que ahir van deixar 21 l/m² a Núria, 9 a Ulldeter, 2 a Solsona i 1 a Guardiola de Berguedà. Avui, més enllà del Pirineu, també hi haurà risc d'alguna tempesta puntual a la Franja i en comarques de l'extrem oest de Catalunya.

Els models de previsió confirmen que la calor molt intensa continuarà fins dilluns que ve i que diumenge hi haurà clarament el pic d'aquest període de calor avançada. Ahir ja es va batre el rècord de temperatura del mes de maig en 8 estacions del Meteocat, la majoria observatoris del Segrià i del Pla d'Urgell, però també va caure el rècord al Prat de Llobregat, a la Zona Universitària de Barcelona i a Viladecans.

Si es té en compte que diumenge el més probable és que les màximes siguin entre 2 i 4 graus més altes que ahir, això ens situa en un escenari de rècords generalitzats, i en alguns casos les temperatures històriques més altes es poden superar amb molta diferència. A Lleida, per exemple, el rècord de maig en 82 anys de dades són 35,7 ºC, i els models de previsió fan pensar que diumenge la màxima es mourà en una forquilla d'entre 38 i 40 graus.

El Meteocat ha activat aquest matí un avís per calor de cara a diumenge, que afecta cinc comarques de Ponent: el Segrià, la Noguera, el Pla d'Urgell, l'Urgell i les Garrigues. És el segon avís de calor més primerenc des que es van posar en funcionament aquest sistema d'avisos l'any 2012.

La bona notícia és que sembla que la sortida d'aquesta situació de calor forta serà clara i contundent. A mitjans de la setmana que ve una entrada d'aire més fresc pot fer baixar la temperatura fins a 10 graus en alguns casos, de manera que els termòmetres tornaran a valors normals per a l'època o fins i tot una mica baixos. Els mapes de diferència de temperatura entre la màxima d'avui i la dels pròxims dies mostren clarament la muntanya russa tèrmica que marcarà els temps dels pròxims set dies.

El cap de setmana continuarà aquest temps amb molt de sol, algunes boires i núvols baixos a la costa i nuvolades de tarda en punts de muntanya que deixaran tempestes sempre de caràcter aïllat. A la costa és on menys es notarà la calorada dels pròxims dies, i quan aparegui la boira la temperatura localment pot arribar a ser fresca.

Alguns models de previsió fan pensar que més enllà de la refrescada dimarts també podrien arribar alguns ruixats. A hores d'ara aquest no és l'escenari més probable, però no és descartable una tongada de ruixats en moltes comarques centrals i de l'est de cara a dimarts a la tarda o nit. En tot cas, sí que sembla probable que els ruixats i tempestes afectin com a mínim punts del Pirineu i del Prepirineu. Una tongada de xàfecs més o menys extensa seria una molt bona notícia en aquest context actual de sequera i temperatures molt altes.

stats