previsions 18/01/2022

La méteo: hi ha fred per dies

Com més avanci la setmana més baixaran les temperatures, sobretot de dia

3 min

BarcelonaCom era d'esperar avui la temperatura no ha pujat tant com ahir a prop de mar. Moltes màximes han baixat un parell de graus a l'est, mentre a Ponent, en canvi, la temperatura a primera hora de la tarda era sensiblement més alta que ahir. D'entre els valors més alts del dia destaquen els 15,5 ºC de Vila-rodona o els 15 de Tortosa, Planoles i Malgrat de Mar. Ahir un 30% de les estacions de les quals fem seguiment van superar els 15 ºC al migdia, avui cap de les estacions ha superat aquest llindar.

La inversió tèrmica continua sent molt forta, i això provoca que el fred continuï ben encaixonat en zones enclotades interiors. Avui, per exemple, la mínima ha sigut de -6 graus a Cardona, mentre que a Montserrat no s'ha baixat de 5 graus positius en tota la nit. Una de cada cinc estacions de les quals fem seguiment ha baixat per sota dels -5 graus, amb mínimes de fins a -8 graus a Tremp i a les Borges Blanques, de -7 a Lleida (Raimat), a Girona i a Mollerussa o de -5 a Sant Pere Pescador. Avui és el setè dia consecutiu amb temperatures nocturnes per sota de la mitjana en el conjunt de Catalunya, però globalment l'anomalia s'ha anat reduint des del cap de setmana.

Anomalia diària de la temperatura mínima a Catalunya.

La humitat augmentarà, i entre demà a la tarda i dijous al matí començaran a aparèixer núvols baixos en alguns punts de la costa i també a Ponent. Dijous serà un dia més variable i mig ennuvolat. Les boires i núvols baixos evitaran glaçades tan fortes a Ponent però poden fer aparèixer la boira gebradora. El fet que dijous al vespre entri altre cop el vent de nord fa pensar que aquests núvols baixos i boires no podran instal·lar-se.

Com més avanci la setmana més baixarà la temperatura diürna. Aquesta setmana una fredorada provocarà sensacions tèrmiques de fins a -10 graus en ciutats com Praga, Viena o Belgrad, i encara que aquesta entrada d'aire polar no ens arribarà directament, sí que cal esperar que en l'inici del cap de setmana la temperatura sigui entre 2 i 4 més baixa que els últims dies. A les cotes altes del Pirineu el descens pot arribar a ser de més de 10 graus.

Diferència entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte.

La temperatura nocturna baixarà en general, però aquest canvi serà molt diferent segons la zona. En els indrets on hi ha glaçades fortes aquests dies la temperatura no baixarà més, més aviat tendirà a pujar una mica encara que el fred continuï sent molt viu. En canvi, en zones elevades i a la costa sí que es notarà també que les nits de la segona part de la setmana seran més fredes.

No hi ha indicis de pluges ni nevades. Si dijous arriben a caure algunes volves de neu al vessant nord del Pirineu, seran precipitacions testimonials. També al nord de les Balears el temps serà més insegur a partir de dijous, però res fa pensar en res més que algunes brusques o pluges minses. Plourà abans que s'acabi el mes de gener? La setmana que ve no hi ha indicis de canvis importants, és possible que es reactivin algunes nevades al nord del Pirineu i que apareguin algunes pluges a les Balears, però per ara tots aquests canvis no sembla que hagi de provocar precipitacions gaire abundants o gaire extenses.

Probabilitat en tant per cent que dijous arribi a ploure en algun moment del dia.

L'hivern sembla que té corda per dies, i si bé no s'entreveu cap entrada potent d'aire fred a llarg termini, sí que hi ha indicis que l'última setmana de gener continuarà sent freda per a l'època. El més probable és que arribem al febrer amb temperatures normals d'hivern o fins i tot més baixes del que tocaria. No hi ha perspectives de cap pujada de la temperatura que pugui provocar una situació similar a la de les festes de Nadal.

Anomalia de temperatura prevista de cara a l'última setmana de gener.
stats