La méteo
previsions 21/01/2023

Temperatures sota zero i forta tramuntana

Aquest cap de setmana serà el més fred de l'hivern i les baixes temperatures s'allargaran molts dies

3 min
Núvols lenticulars durant la posta de sol ahir a Sant Jaume d'Enveja
Escolta aquí la previsió del temps

Les temperatures segueixen la tendència a la baixa. Aquest matí de dissabte és el més fred de l'hivern fins al dia d'avui: el termòmetre ha descendit amb força arreu del territori, deixant mínimes per sota dels 0 graus a més del 75% de les estacions meteorològiques –la franja del litoral ha estat l'únic sector on el mercuri s'ha mogut entre valors de 0 a 5 graus–. De fet, la mitjana de les mínimes d'avui s'ha situat 5 graus per sota la mitjana climàtica d'aquesta època de l'any. Les glaçades han tingut una presència molt marcada en general a primera hora del matí, sobretot a la zona del Pirineu i Prepirineu. Les estacions que han enregistrat els valors més baixos han estat les següents:

  • -11,9 °C (Vielha - Elipòrt) 
  • -11,1 °C (Das - Aeròdrom)
  • -10,6 °C (Puigcerdà)
  • -10,5 °C (Prades)
  • -10,3 °C (el Pont de Suert)
  • -9,2 °C (la Vall d'en Bas)
  • -9,1 °C (Gisclareny)

La massa d'aire fred continental que ens entra des d'Europa també ha deixat empremta als valors del termòmetre per a aquest migdia. Tot i el predomini de cel serè, les temperatures màximes d'avui han quedat estancades i no han pujat tant com dies anteriors: al litoral i prelitoral el mercuri es mourà entre els 5 i 10 graus de màxima; a Ponent oscil·larà entre els 3 i els 8 graus, i a la resta de l'interior la temperatura se situarà entre els 2 i els 7 graus, localment més baixa a zones pròximes al Prepirineu.

  • 13,7 °C (Cunit)
  • 12,8 °C (Viladecans)
  • 12,8 °C (Barcelona - el Raval)
  • 12,8 °C (el Prat de Llobregat)
  • 12,6 °C (Barcelona - Zoo)

La sensació de fred ha estat intensa al Pirineu i Prepirineu: l'efecte del vent ha tingut un paper molt important per fer baixar el termòmetre de manera acusada. A mig matí el vent de component nord ha començat a bufar amb ganes, sobretot a cotes altes, i ha impedit que les màximes sobrepassin els 0 graus.

Així mateix, a partir de mig matí hi ha hagut nevades tímides a l'extrem nord del Pirineu que, juntament amb l'efecte del vent, han format torb. La precipitació discontínua s'allargarà fins diumenge.

Hem entrat en un cicle de temperatures baixes que serà llarg: com a mínim fins a final de mes no hi ha indicis que l'ambient torni a ser suau. De cara a la nit de diumenge, l'ambient encara serà una mica més gèlid que el de dissabte: seguirem amb el mateix patró meteorològic, però amb un punt més exagerat. Les temperatures baixaran una mica més respecte dissabte i tranquil·lament podrem esperar mínimes de fins a -15 °C a les cotes altes del Pirineu i moltes temperatures també per sota dels -5 °C en comarques interiors. Un altre cop el vent de component nord bufarà amb intensitat al Pirineu i a l'Empordà, on es deixarà sentir amb cops de més de 50 km/h.

La setmana que ve podria començar amb més intervals de núvols i un temps més variable. No és descartable un escenari en què entre dimarts i dimecres arribi a ploure i a nevar tímidament en alguns punts del quadrant nord-est de Catalunya, amb una cota de neu que rondaria els 500 metres, però si aquestes precipitacions arriben a caure és poc probable que passin de ser quatre gotes o quatre flocs de neu. A partir de dijous, els models indiquen que tornaran les nevades al Pirineu i perduraran fins a començaments de la setmana vinent.

D'ara endavant, les precipitacions continuaran sent força escasses, tot i l'ambient de fred extrem: la massa d'aire d'Europa que ens afectarà mantindrà el termòmetre molt baix, però, a causa de la seva naturalesa continental, no vindrà carregada d'humitat. Per tant, les pròximes setmanes seran probablement molt més fredes que de normal en aquesta època de l'any, però també força seques.

Anomalia de temperatura prevista de cara a la setmana que ve
stats