La méteo
previsions 28/07/2022

La méteo: ruixats més concentrats al nord a l'espera d'un altre pic de calor forta

Aquest divendres també serà un dia variable però els ruixats ja no afectaran tants sectors pròxims a la costa

3 min

BarcelonaLes tempestes d'aquest dijous han sigut molt irregulars, però han deixat algunes quantitats de pluja notable i també algunes pedregades importants a Ponent. Les tempestes que han entrat per l'oest avançada la tarda han descarregat pedres fins i tot com ous, sobretot en municipis com Almacelles, Pla de la Font i Aitona. Segons Asaja Lleida la pedra ha malmès cultius de fruita dolça, tant de pinyol com de llavor.

El xàfec més fort d'aquest matí ha afectat alguns punts de l'Alt Penedès, en especial Vilafranca on l'aigua ha provocat inundacions en diversos carrers. L'estació que l'AEMET té en aquesta localitat ha registrat 48 l/m² en una hora, però diversos pluviòmetres de particulars n'han registrat fins a 65, la majoria dels quals caigut en menys de 30 minuts. L'aiguat ha fet baixar algunes rieres amb força.

D'entre les pluges més importants d'aquest dijous fins a les 17.30 h destaquen (en l/m²):

  • Calaf, 74
  • Vilafranca del Penedès, 67
  • Santa Coloma de Queralt, 55
  • Llorac, 52
  • Pujalt, 51
  • Sant Romà d'Abella, 45
  • Torredembarra, 44
  • Sant Salvador de Guardiola, 38
  • El Vendrell, 37
  • Cervera, 27
  • Oliana, 27
  • La Bisbal del Penedès, 26

Algunes quantitats són rellevants: a Cervera avui ja és el dia més plujós d'aquest any fins ara. Tot això avui no és per ara el dia més plujós a Catalunya d'aquest mes de juliol. Sumant dades de 84 estacions del Meteocat la ploguda d'avui supera amb prou feia els 350 l/m², el dia 6 es van fregar els 900, cosa que vol dir que va ploure de forma molt més extensa que avui. Als llocs més regats la pluja serà un alleugeriment, però en general la sequera seguirà sent greu.

Cal destacar també les fortes tempestes que s'han originat als Ports i que han descarregat pedres de grans dimensions, tal com ha difós l'associació Avamet. Fins a les 18 h a Forcall s'han acumulat 54 l/m², 25 a Morella i 24 a Castellfort.

De nit i demà al matí els ruixats podrien continuar en alguns punts del Pirineu, sobretot al sector més occidental de la serralada. Demà el dia començarà amb temps variable i insegur, però els ruixats que pugui haver-hi a prop de la costa seran molt més puntuals i aïllats que els d'avui. A la tarda revifaran les tempestes al Pirineu i al Prepirineu, seran ruixats molt irregulars i no tan destacables com els d'avui.

Entre avui i demà cal esperar acumulacions de precipitació que puguin superar els 20 o 30 l/m² en força indrets del Pirineu, el Prepirineu i sectors de la Catalunya Central, unes pluges molt necessàries però que difícilment tindran continuïtat la setmana que ve. A partir de dissabte entrarem en una fase de molta més estabilitat: durant la primera part del mes d'agost els ruixats tornaran a ser molt escassos fins i tot al Pirineu.

A mitjà termini el més destacable als mapes del temps és un altre episodi de calor forta. Demà i dissabte la temperatura encara es mantindrà bastant moderada, però a partir de diumenge i com a mínim durant la primera part de la setmana que ve hi tornarà a haver un episodi de calor molt forta, amb màximes de fins a 40 graus a l'interior i temperatures a tocar dels 35 graus a la costa. Un episodi que s'entreveu similar a l'últim, és a dir, amb temperatures que en general no superaran els valors més alts assolits ja aquest estiu, però que tornaran a ser extremes com a mínim durant tres dies. A hores d'ara els models de previsió no mostren cap idea sobre quan es podria acabar aquest nou pic de calor forta.

stats