previsions 10/09/2021

Protecció Civil activa l'Inuncat arran de les pluges fortes d'aquesta tarda

Per la Diada el temps serà una mica més tranquil, però tant diumenge com la setmana que ve arribaran més ruixats i pluges

4 min

BarcelonaTarda de tempestes localment fortes una altra vegada. Com estava previst, avui els ruixats s'estan formant una mica més a l'est que ahir, cosa que ha provocat que una de les tempestes més fortes fins ara hagi afectat de ple el Vallès, sobretot Sabadell, on han caigut fins a 46 l/m² en només mitja hora, segons el Meteocat. A Sabadell, a més a més, l'aiguat ha tingut una repetició poc després de les sis de la tarda. Un cop formades, les tempestes es mouen poc, i això afavoreix que descarreguin en llocs bastant concrets que reben molta aigua en poca estona.

Cap a les cinc de la tarda Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat arran de les tempestes que s'estaven produint. Es demana limitar al màxim la mobilitat i extremar les precaucions al volant a les zones on plogui amb intensitat, així com evitar guals, zones inundables, rius i rieres, el cabal dels quals pot augmentar de forma sobtada. Fins a dos quarts de sis de la tarda els Bombers han rebut 66 avisos relacionats amb la pluja, cap de greu. Al voltant de dos quarts de sis el Meteocat ha activat un avís de temps violent arran de la cadena de tempestes que afectava el Moianès i que es movia en direcció al Vallès i el Bages. L'aiguat ha acabat provocant fortes ratxes de vent en alguns punts, per exemple a Talamanca, al Bages.

Aquestes són algunes de les pluges més abundants acumulades fins a les sis de la tarda (dades en l/m²):

  • Sabadell (Parc Agrari), 65
  • La Vall d'en Bas, 58
  • Olesa de Montserrat, 58
  • Calldetenes, 57
  • Vic, 53
  • El Vendrell, 43
  • Artés, 40
  • Berga, 34
  • Calella, 30
  • Castellbisbal, 27

Cal remuntar-se fins als aiguats de l'octubre del 2019 per trobar un dia amb tanta pluja a Sabadell. Fins al vespre seguiran descarregant ruixats molt intermitents, tant al Pirineu i a la Catalunya Central com en punts del prelitoral i de la costa. Avui encara ha fet calor en alguns punts. Destaquen els 33 ºC de Tortosa i els 32 de Reus i de l'Ametlla de Mar. Aquesta matinada ha sigut la més fresca de la setmana, però tot i això la temperatura s'ha mantingut més alta que en qualsevol de les nits de la setmana passada. La mitjana de les mínimes a Catalunya s'ha situat en 15,9 ºC, un parell de graus i mig per sobre del que seria normal per a l'època. Al centre de Barcelona no s'ha baixat de 22,9 ºC en tota la nit, i força observatoris costaners han registrat una mínima tropical, és a dir, de més de 20 ºC.

No és estrany que aquests dies es tingui la sensació que s'està dormint pitjor que en molts moments de l'estiu, ja que s'ajunten dues circumstàncies: aquesta setmana està sent la de temperatures nocturnes proporcionalment més altes de l'estiu, juntament amb la de l'onada de calor de mitjans d'agost, i, d'altra banda, en molts moments de ple estiu aquest any hem tingut nits clarament més agradables del que estàvem acostumats en les últimes estacions càlides; per exemple, a mitjans de juliol i a principis d'agost, en què l'anomalia negativa de temperatura va arribar a ser de cinc graus, si s'agafen com a referència els últims dotze anys de dades.

El cap de setmana començarà amb un temps més tranquil. Per la Diada continuarà havent-hi intervals de núvols i estones de cel mig ennuvolat, però els ruixats seran molt més escassos. Hi haurà ruixats puntuals al voltant del Montseny, les Guilleries, el Pirineu oriental o els Ports, però seran fenòmens bastant puntuals i en general poc abundants. Al migdia bufarà una mica de garbí a la costa central i al sud de la Costa Brava, fet que provocarà que el mar segueixi una mica més remenat que en dies anteriors.

Diumenge tornarà a augmentar la inestabilitat, i els ruixats i tempestes, sempre molt irregulars, aniran a més. Els xàfecs i tronades descarregaran sobretot a la tarda al Pirineu, a la Catalunya Central i en comarques interiors de Girona, però no és descartable que puguin arribar també a sectors de la Costa Brava, el Vallès o el Maresme.

Acumulacions de precipitació previstes per diumenge

No hi haurà una gran refrescada aquest cap de setmana. La temperatura es mantindrà o fins i tot pujarà una mica, sobretot entre diumenge i dilluns, moment en el qual la sensació de ple estiu tornarà a ser bastant viva, com ho ha sigut en molts moments d'aquesta setmana. Un any més l'estiu s'allarga, clarament.

Un altre aspecte important de la previsió és la probable tongada de pluges més abundant i continuada que arribarà entre dimarts i dimecres de la setmana que ve. Els models de previsió cada cop dibuixen amb més confiança una ploguda que podria ser abundant al vessant sud del Pirineu i que podria deixar ruixats destacables en moltes comarques centrals i de l'oest. Lamentablement les previsions segueixen dibuixant un escenari en què les comarques de l'est, les mancades de pluja, serien les menys regades per aquest nou canvi de temps. Caldrà seguir-ho.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de diumenge.
stats