La méteo
previsions 16/09/2022

La méteo: tempestes localment fortes per encetar un cap de setmana amb tast de tardor

Els aiguats han deixat gairebé 100 l/m² en alguns punts del Maresme i de la Selva

4 min

BarcelonaTarda de tempestes bastant locals que estan deixant quantitats de pluja molt importants en alguns casos. Com era d'esperar comarques com la Selva, el Vallès Oriental, el Gironès i el Maresme són les més afectades per unes pluges que han deixat registres de gairebé 100 l/m² en alguns casos. Al Port de Mataró fins a les 20 h s'havien acumulat 95 l/m² en un aiguat que ha obligat els bombers a fer diverses actuacions a la zona. L'aigua ha corregut per molts carrers i diversos vehicles han quedat atrapats en passos inferiors que han quedat totalment inundats. Les tempestes també estan descarregant amb força entre la Selva i el Gironès. A Llagostera alguns pluviòmetres de particulars també han sumat ja gairebé 100 l/m². Una altra tempesta local i forta hauria deixat més de 70 l/m² una mica abans a Sant Antoni de Vilamajor, al Vallès. Fins a les 20 h els Bombers ha rebut 43 avisos relacionats amb la pluja, la majoria provinents de la Selva i del Maresme.

Aquestes són algunes de les quantitats de pluja més abundants fins a les 20.30 h (en l/m²), molts són registres d'estacions de particulars, ja que el fet que els aiguats hagin sigut molt localitzats ha fet que en molts casos els xàfecs no hagin omplert els pluviòmetres d'estacions oficials:

  • Llagostera, 98
  • Mataró, 94
  • Sant Antoni de Vilamajor, 73
  • Canet de Mar, 46
  • Montmeló, 45
  • Cassà de la Selva, 41
  • Dosrius (parc natural Montnegre Corredor), 38
  • Sant Celoni, 36
  • Parets del Vallès, 29
  • Castell-Platja d'Aro, 21
  • Girona, 13

Les tempestes també han afectat amb molta força Mallorca, on s'han arribat a veure fins a mànegues gairebé juntes sobre el mar a tocar de Santanyí, al sud de l'illa. Les tempestes han provocat fortes pluges al voltant de Felanitx, on algunes estacions de particulars han registrat acumulacions d'entre 80 i 100 l/m².

Aquest divendres cal esperar un temps molt mogut, no de manera general, però sí en un grup de comarques de la meitat est. La suma d'aire fred en altura i vent humit a la costa central i al sud de la Costa Brava afavorirà que es formin ruixats i tempestes que poden ser forts. Les actualitzacions dels models de previsió apunten que ja abans de dinar pot haver-hi algunes tempestes importants a la costa, sobretot al voltant de Barcelona. Fenòmens que afectaran pocs indrets, però que poden afectar moltes persones per la zona on sembla que es produiran.

Els ruixats més importants i més extensos arribaran entre la tarda i les primeres hores de la nit. Cal tenir en compte la possibilitat d'aiguats en moltes comarques de Girona, però també al Vallès, a Osona, al Maresme i fins i tot al Barcelonès. Segurament a primera hora de la tarda les tempestes es concentraran en sectors més interiors de les comarques de Girona, i serà més a última hora quan tornaran a afectar comarques de la costa i del prelitoral central. En alguns indrets es poden acumular més de 30 o 40 l/m² en poca estona. Les tempestes també arribaran amb força a les Balears durant la tarda i nit, especialment a Menorca i a Mallorca. L'Aemet té actiu un avís taronja per tempestes que afecta totes les illes.

Protecció Civil té activa la prealerta del pla Inuncat a causa de la previsió de tempestes localment fortes. El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja que afecta totes les comarques de l'est de Catalunya. El perill es considera alt al Barcelonès, al Maresme, al Vallès Oriental, a la Selva, al Gironès i al Baix Empordà.

Ahir el pla Inuncat va estar en alerta durant algunes hores a causa del grup de tempestes que va afectar la Garrotxa i algunes zones al voltant d'aquesta comarca durant les últimes hores de la tarda. Les tempestes van deixar 54 l/m² a la Vall d'en Bas, 50 a Sant Privat d'en Bas, 49 a Sant Feliu de Pallerols i 33 a Banyoles.

El canvi de temps suposarà l'empenta definitiva perquè la calor intensa s'acabi. El cap de setmana farà més fresca que en cap altre moment d'aquest mes de setembre fins ara, i aquesta nova dinàmica de temperatures de final d'estiu serà la que marcarà també la setmana que ve. Demà a prop de mar la suma de la refrescada més els núvols persistents provocarà fins i tot una sensació de tardor momentània.

Demà farà molt de sol, però a la costa central i al sud de la Costa Brava hi haurà molts moments de cel mig ennuvolat. El temps encara serà una mica insegur a la meitat est, però els ruixats que puguin arribar a aparèixer seran fenòmens aïllats i de poca estona. Diumenge arribaran bandes de núvols prims per l'oest que enterboliran el cel o el mantindran mig ennuvolat, però no plourà enlloc. El mestral i la tramuntana es deixaran sentir amb cops de més de 50 km/h entre avui demà, tant a les Terres de l'Ebre com a l'Empordà.

La setmana que ve començarà amb dies mig ennuvolats, però sense previsió de ruixats. Com més avanci la setmana, més inestabilitat hi haurà. Els models de previsió segueixen apuntant amb força confiança a una nova situació de ruixats que podria afectar moltes comarques a partir de divendres i de cara al cap de setmana, però la previsió segueix sent encara molt incerta i poc clara. Com veieu en els mapes de probabilitat que plogui amb ganes per dies, a principi de setmana els xàfecs són més probables al País Valencià, però cap al tram final de la setmana també podrien arribar a Catalunya.

La temperatura repuntarà dilluns, però a mesura que avanci la setmana que ve la sensació serà cada cop més de final d'estiu i les temperatures seran o bé normals o fins i tot una mica baixes per a l'època.

stats