La méteo
previsions 05/08/2022

La méteo: tarda de tempestes fortes i refrescada només puntual

En algunes comarques pròximes a la costa la tempesta ha fet baixar la temperatura fins al valor més baix des de principis de juny

4 min

BarcelonaTarda de tempestes fortes. Els ruixats han començat a aparèixer a primera hora de la tarda en punts del Pirineu, i amb el pas de les hores han anat avançant cap a la Catalunya Central i punts del prelitoral. Hi ha constància de diverses calamarsades i pedregades en municipis del Ripollès, del Berguedà, d'Osona i de la Garrotxa, com per exemple a Berga, Bagà i Planoles.

A mesura que ha anat avançant la tarda les tempestes també han arribat amb molta força a comarques de la costa i del prelitoral, sobretot al tram central. Les pedregades han afectat ciutats com Terrassa i Badalona, on les tempestes també han arribat acompanyades de fort vent i molts llamps i trons. A l'Ametlla del Vallès han caigut 29 l/m² i a Terrassa 18.

Al centre de Barcelona la tempesta ha fet baixar el termòmetre fins als 20,2 ºC, la temperatura més baixa des del 10 de juny, una situació que s'ha repetit en molts indrets de la costa i del prelitoral centrals, on la temperatura no baixava tant des de la tongada de pluja del 6 de juliol o des de principis de juny, segons el cas. A Calldetenes les tempestes han anat acompanyades de cops de vent de fins a 85 km/h, a l'Ametlla del Vallès hi ha hagut ratxes de 76 km/h i tant a Badalona com al Port de Barcelona hi ha hagut cops de vent de 74 km/h.

A última hora de la tarda el Meteocat ha activat un altre avís de temps violent, en aquest cas centrat a les Garrigues, on les tempestes també hi han arribat acompanyades de pedregades importants, com ha passat també en alguns punts del Segrià. En municipis com Castelldans, Aspa o Alfàs han caigut les pedres segurament més grosses de la tarda.

Les tempestes fan baixar la temperatura en picat allà on plou, però avui el termòmetre s'ha acostat als 38 graus en indrets com Vinebre, Tortosa, Sant Salvador de Guardiola i Cardona. De mitjana aquest migdia a Catalunya hi ha hagut gairebé 3 graus més dels que tocaria.

Pel que fa a quantitats de pluja, fins a les 20 h destaquen els 47 l/m² de Sant Romà d'Abella i els 46 de Planoles, però també han caigut 31 l/m² a l'Ametlla del Vallès, 24 a Berga, 23 al Puig Sesolles del Montseny, 22 a Castellnou de Bages, 21 a Viladecans i 16 a Badalona. Sumant dades de precipitació de 87 estacions del Meteocat fins a les 20.00 h avui s'han acumulat 421 l/m², el que suposa la tongada de pluja més abundant i extensa des del 6 de juliol, quan en van caure gairebé 900.

Demà les tempestes de tarda tornaran a quedar més emmarcades al Pirineu i el Prepirineu, però no són descartables xàfecs més aïllats però intensos en comarques interiors de Girona i a l'extrem oest de Catalunya, sobretot a última hora. En general demà farà sol i les nuvolades de tarda seran molt més escasses. Diumenge tornarà a augmentar la variabilitat i a la tarda apareixeran alguns xàfecs fora del Pirineu. Res fa pensar en tempestes tan fortes i extenses com les d'avui, però sobretot a la Catalunya Central i a Ponent podrien aparèixer alguns xàfecs aïllats. A la serralada pirinenca diumenge les tempestes podrien tornar a acumular 20 o 30 l/m² en alguns indrets.

Demà i diumenge la temperatura serà molt similar a la dels últims dies. El termòmetre seguirà instal·lat 3 o 4 graus per sobre del que caldria esperar per a l'època. Segurament a Ponent i al Prepirineu les màximes no se situaran tan a prop dels 40 graus com els últims dies, però la calor seguirà sent molt intensa i les nits també continuaran sent tòrrides al voltant de Barcelona.

Calor forta sense fi

Les previsions de cara a la setmana que ve no són encoratjadores si el que s'està esperant és el final d'aquesta situació de calor forta. El més probable és que durant els pròxims deu dies les temperatures es mantinguin molt per sobre del que tocaria, amb petites variacions. Cap al final de la setmana que ve la temperatura podria tornar a arribar a valors més extrems, això encara és incert, però l'actualització d'avui del model europeu apunta amb força confiança cap a aquesta direcció. El model de previsió americà GFS preveu alguns escenaris en els quals la calor podria afluixar clarament a partir del 15 d'agost, però no es decanta clarament cap a aquesta opció a hores d'ara. Les previsions d'anomalia de temperatura per setmanes del Centre Europeu de Predicció fan pensar que la setmana que ve tornarà a ser molt dura i no s'entreveuen gaires millores per a la tercera setmana d'agost.

Anem encaminats cap al quart mes de temperatures rècord o amb escassos precedents. El trimestre de maig, juny i juliol ha sigut molt més calorós que cap altre dels que hi hagi hagut com a mínim des del 2009 a Catalunya. La mitjana de temperatura dels tres últims mesos supera per més d'un grau l'anterior valor més alt, una diferència que en una mitjana de tres mesos és molt remarcable, segons càlculs de l'ARA a partir de dades de 87 estacions del Meteocat.

Pel que fa a l'estat del cel, el més probable és que les tempestes de tarda perdin protagonisme durant la setmana que ve. Dilluns i dimarts encara segurament hi haurà ruixats i tronades de tarda més dispersos al Pirineu, però a mesura que avanci la setmana el més probable és que les tempestes de tarda al Pirineu siguin més aïllades.

Aquesta tarda les tempestes provocaran algunes ratxes fortes de vent i durant la nit entrarà tramuntana al nord de la Costa Brava. Tot això farà que el cap de setmana comenci amb una mica més d'alteració marítima, sobretot a la Costa Brava, però en general els pròxims dies les banderes verdes predominaran a les platges.

stats