La méteo
previsions 25/08/2022

La méteo: Tempestes i xàfecs sobtats a gairebé tot el país

Subtítol: Aquesta tarda plourà en molts comarques i sovint ho farà amb intensitat i acompanyat de calamarsa o pedra i fortes ventades

2 min

BarcelonaDe matinada ha plogut amb alegria al Pirineu, acumulant 4 litres a la Seu d'Urgell i a Puigcerdà i entre 5 i 10 a la majoria d'estacions d'alta muntanya de la serralada. Aquestes pluges aniran ràpidament a menys i, tot i que també es podran escapar alguns ruixats a l'entron dels Ports, en general el matí el passarem amb molt més sol que no pas núvols al conjunt del país. A partir de migdia, però, les nuvolades tornaran a créixer amb força i a la tarda les tempestes i els xàfecs sobtats regaran moltes comarques i localment descarregaran amb intensitat i acompanyats de calamarsa o pedra i de fortes ventades. Les pluges seran més disperses i menys probables a les comarques del sud i, en canvi, seran especialment violentes a la Catalunya Central i al Pirineu oriental, acumulant més de 25 o 30 l/m² en poca estona i fins a 45 o 50 al llarg de la tarda.

Les temperatures recularan lleugerament però algunes màximes encara fregaran els 35 ºC als sectors més càlids de Ponent i de la Catalunya Central. La matinada encara ha sigut força xafogosa -especialment prop de mar- però al migdia notarem que els termòmetres reculen un o dos graus a les comarques interiors i, evidentment, en moments de xàfec el mercuri podrà caure sobtadament més de 10 ºC. Per tant, és molt probable que, a l'hora de sopar, els termòmetres només superin els 20 graus a la façana litoral i a les Terres de l'Ebre.

Demà divendres es mantindrà el temps insegur i variable, amb un matí altre cop amb més sol que núvols però una tarda amb xàfecs de curta durada al Pirineu i a la Catalunya Central. De cara al vespre, aquests ruixats podran arribar també al Maresme, al Vallès Oriental i la Selva però, a diferència d'avui, moltes comarques de Girona i de la meitat sud del país passaran el dia sense rebre ni una gota d'aigua. Demà les temperatures recularan un parell de graus més i al migdia només se superaran els 31 o 32ºC a Ponent, a la vall de l'Ebre, a l'Empordà i al Penedès.

De cara al cap de setmana el sol recuperarà protagonisme i els ruixats seran força més esporàdics. La matinada de dissabte plourà a les comarques tarragonines i a la tarda els xàfecs es concentraran exclusivament al Pirineu. I, ara mateix, sembla que diumenge s'escaparien algunes gotellades a l'interior del país. Els termòmetres aniran recuperant progressivament els graus perduts entre avui i demà i, probablement, acabarem el mes d'agost amb més calor de la que tocaria.

stats