Setmana de vent i fred
previsions 16/01/2023

La méteo: fortes ventades fins i tot en comarques centrals

Comença un període de fred intens que pot allargar-se molts dies

3 min

BarcelonaPer primer cop des de fa més d'un mes aquest migdia ha sigut més fred del que tocaria en el conjunt de Catalunya. Les temperatures han sigut molt diferents segons la zona, però la mitjana de les màximes a partir de dades de 84 estacions del Meteocat s'ha situat mig grau per sota de la referència dels últims anys.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

Mentre a la Tosa d'Alp, a 2.500 metres, la temperatura no ha passat de -6 ºC en tot el dia, a Alcanar s'han fregat els 22 ºC. A Certascan, a 2.400 metres, la temperatura aquest matí ha baixat fins a -9,8 °C, el valor més baix des de l'abril de l'any passat. Són els primers símptomes d'un canvi que farà arribar un fred intens i que durarà força dies.

La neu està caient amb intensitat en alguns sectors del Pirineu. Fins a les 16.30 h el sensor que el Meteocat té a Certascan ha detectat una nevada de 20 cm en dotze hores, i a Sasseuva, a 2.200 metres, se n'han acumulat 15. Altres sectors de la serralada han rebut molta menys neu.

El Meteocat té actiu un avís per la possibilitat que els gruixos de neu puguin superar els 5 cm per sobre dels 700 metres. L'avís afecta el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça i la Vall d'Aran. La cota de neu serà una mica irregular, en general es mourà al voltant dels 1.000 metres, però en algunes valls pot nevar per sota d'aquest nivell. Cal tenir, en compte, doncs, la possibilitat que sobretot a última hora d'avui nevi fins al fons de les valls al Pirineu occidental.

Més enllà de la serralada, al vespre i durant la nit es podrien escapar ruixats puntuals a Ponent o fins i tot en comarques més centrals, però en general seran precipitacions molt disperses i poc abundants. Ahir els ruixats van arribar a deixar 13 l/m² a Girona, 11 a Santa Coloma de Farners, 10 a Arenys de Mar, 9 a Malgrat de Mar, 8 a Blanes i 6 a Banyoles.

Sens dubte, l'element del temps a tenir més en compte en aquest inici de setmana serà el fort vent. Fins a les 16.30 d'aquest dilluns ja hi ha hagut ratxes de 132 km/h al Puig Sesolles del Montseny, de 86 a l'Observatori de l'Ebre o de 82 al Parc natura dels Ports. Les ventades aniran a més amb el pas de les hores i serà sobretot entre la matinada i la tarda de demà quan poden ser més fortes. Cal esperar cops de vent de més de 70 o 80 km/h no només a les Terres de l'Ebre o al Camp de Tarragona, sinó també en àmbits com el Penedès o fins i tot la costa i el prelitoral centrals.

El Meteocat té actius avisos de perill alt per vent que afecten moltes comarques i el pla Ventcat està activat en fase d'alerta. Per avui s'espera que les ratxes més fortes afectin sobretot punts elevats de comarques centrals i del sud, però de cara a demà les ratxes fortes es poden produir de manera més general. Avui i demà el vent bufarà de l'oest, dimecres girarà més a mestral, i això afavorirà que les ratxes més fortes se centrin al terç sud de Catalunya, a l'Empordà i al Pirineu.

Avís de perill de vent de cara a dimarts

Al Pirineu la neu continuarà caient de manera més intermitent durant la resta de la setmana, tot i que serà aquesta nit quan les precipitacions seran més generals a la serralada. El vessant nord de la serralada serà el gran beneficiat d'una setmana de nevades que pot arribar a deixar més de 40 o 50 cm de neu a les cotes altes d'aquest sector.

¿Nevarà fora del Pirineu? Aquesta setmana de fred intens no acabarà amb cap enfarinada general o més o menys extensa, però sí que són possibles ruixats de neu puntuals a cotes baixes. Dimecres entre el matí i el migdia es podrien escapar xàfecs curts però intensos en algunes comarques de Girona o en punts del Maresme, ruixats que podrien deixar algunes emblanquinades fins als 500 metres quan la precipitació sigui intensa. No és descartable que el front de dijous pugui deixar també algunes volves en comarques de la meitat oest, però difícilment passarien de ser precipitacions testimonials.

El gran protagonista de la segona part de la setmana serà el fred intens. Les temperatures aniran baixant a mesura que avanci la setmana i no tocaran fons en molts casos fins al cap de setmana. Encadenarem ben bé cinc nits de glaçades intenses en moltes comarques interiors i tot i que la setmana que ve el termòmetre anirà remuntant, ens instal·larem en un ambient més fred que el que hem tingut fins ara. A partir de dijous cal esperar temperatures per sota dels -5 °C en moltes valls de la Catalunya Central i valors encara més baixos al Pirineu. Les glaçades arribaran fins a la costa.

stats