previsions 08/09/2020

Protecció Civil activa el pla Inuncat per les pluges intenses d’aquesta nit i matinada

Podran haver-hi crescudes sobtades de cabal a les rieres del litoral

Roc Mateu
3 min
Els xàfecs d'aquest matí han agafat de sorpresa els barcelonins

BarcelonaPer aquesta nit els models segueixen mantenint l’arribada de pluges intenses que afectaran el litoral, el prelitoral i les comarques de l’interior de la meitat est, però les que tenen més possibilitat de patir aquests forts aiguats seran les de la costa. Davant d’aquesta situació, tant el Servei Meteorològic de Catalunya com Protecció Civil han activat les seves alertes.

En el primer cas per pluja intensa en un grau 3 de perill sobre una escala de 6 que puguin acumular-se més de 20 litres en 30 minuts, a més d’anar amb calamarsa o pedra i forts cops de vent i, en el segon cas, per les possibles crescudes sobtades de cabal de les rieres sobretot al litoral de Barcelona i de Girona. A part, també es podran produir inundacions a les zones urbanes del litoral que s’inunden habitualment.

En aquest sentit, Protecció Civil recomana evitar els desplaçaments a carreteres secundàries, no travessar passos soterranis ni baixar a garatges, especialment a zones costaneres, mentre duri l’episodi de fortes pluges. També es recomana evitar fer activitats properes a les zones de rius, rieres i torrents així com de les passeres o guals pel perill de possibles crescudes sobtades i evitar els desplaçaments innecessaris a les zones on plogui amb intensitat.

L’arribada d’aire fred seguirà centrant les mirades durant les dues jornades que venen. Entre diumenge a la nit i dilluns, el sistema frontal associat a aquesta pertorbació va deixar autèntics aiguats sobretot a les comarques del litoral i prelitoral, i es van arribar a recollir en alguns punts entre el Baix Llobregat i el Tarragonès entre 50 i 90 litres, molts dels quals caiguts en molt poca estona.

Tot i aquest primer episodi d’intenses pluges, el temps inestable encara no ha acabat. De fet, entre dimarts i dimecres l’embossament fred se situarà entre les Balears i Catalunya i provocarà que el temps es mantingui inestable i molt insegur, de manera que afavorirà nous xàfecs i tempestes fortes, a part d’una alteració marítima a tota la costa i vents forts. A partir de dijous la tendència és que el mal temps comenci anar a la baixa, tot i que encara hi hauran restes d’alguns ruixats però seran menys destacats.

Temperatura a 500 hPa prevista per la pròxima matinada amb l'embossament d'aire fred entre Balears i Catalunya / Model GFS - ARAméteo

A partir d'aquest dimarts al vespre i durant dimecres a la matinada els xàfecs guanyaran terreny, s’estendran i s’endinsaran terra endins, i podran caure en qualsevol punt del país, amb menys probabilitat que els ruixats forts arribin a Ponent i al Pirineu lleidatà.

Pluja prevista per avui / Model GFS - ARAméteo

Un cop creui aquesta tongada de xàfecs nocturns, que seran més intensos sobretot al sector central del litoral i de Girona, la precipitació agafarà un caràcter més dispers. Amb l’embossament d’aire fred gairebé a sobre Catalunya, s’originaran tempestes que podran ser sovint fortes en qualsevol punt del país. En tot moment, les precipitacions podran anar acompanyades d’algunes calamarsades, cops forts de vent i acumular quantitats destacables en poca estona.

D'altra banda, el vent i l’alteració marítima també guanyaran protagonisme en la formació d’aquesta gota freda. La tramuntana que bufarà fins al migdia a l’Alt Empordà deixarà pas a un vent de gregal que serà entre moderat i fort a tot el litoral entre dimarts a la tarda i durant bona part de dimecres. Aquesta pertorbació també causarà que l’estat de la mar es vegi afectat considerablement, amb forta maror a pràcticament tot el litoral (onades entre 1 i 2 metres), i puntualment amb maregassa (onades entorn dels 2,5 metres) al delta del Llobregat i al delta de l’Ebre.

Un cop aquesta pertorbació comenci a allunyar-se, el temps tendirà a estabilitzar-se lentament. Encara quedaran restes de temps insegur, amb ruixats que cauran tant dijous com divendres, i amb menys probabilitat també dissabte, però afectarien zones més aïllades i no serien tan intensos com els que esperem entre dimarts i dimecres. Finalment, la temperatura, que entre ahir i avui tocarà fons, anirà recuperant-se a poc a poc els dies vinents, amb un retorn a un ambient més estiuenc de cara a finals de setmana.

Temperatura màxima prevista per dissabte / Model GFS - ARAméteo
stats